Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På campuset tycks alla känna Kasper Björkqvist

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Kasper Björkqvist utanför en av unversitetsbyggnaderna på Providence College i USA.
Bildtext Kasper Björkqvists huvudämne vid Providence College är företagsledning.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Var Kasper Björkqvist än rör sig på campuset dyker det upp någon som hälsar på finländaren. Hockeyspelaren trivs med att träna och studera i USA - men starten var tuff.

Klockan är halv tolv på förmiddagen och föreläsningen i marknadsföring på Providence College på den amerikanska östkusten har precis börjat.

Nittonårige Kasper Björkqvist sitter i sista raden i föreläsningssalen. Han var en nians elev i skolan och tycker om att lära sig nya saker.

Men den egentliga orsaken till att han befinner sig på ett amerikanskt universitet är att han vill spela i NHL.

- Jag kom hit för att studera och spela ishockey. Jag försöker bli en så pass bra ishockeyspelare att ishockey är det som för mig vidare i livet. Men åtminstone har man en sån här backup-plan, för man vet ju aldrig vad som händer, säger han.

Kasper Björkqvist har föreläsning i marknadsföringens grunder.
Bildtext Kasper Björkqvists första år består av grundkurser i många ämnen. Kasper sitter längst bort i hörnet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Inrutat liv

Kasper Björkqvist är den tidigare Bluesspelaren som imponerade i juniorlejonen som tog guld JVM år 2016. I somras blev han reserverad av NHL-laget Pittsburgh Penguins på 61 plats. Men för att ha en realistisk chans att få spela i NHL ville Kasper ta vägen via universitetsserien. Han valde Providence College Friars i delstaten Rhode Island av flera universitetslag som erbjöd honom gratis studier och uppehälle.

Här lever han nu ett inrutat liv på campuset med studier och träning i veckan och matcher i universitetsserien NCAA på helgerna.

- Jag har nog tyckt om det. Mycket jobb är det förstås med spelandet och studierna. Men åtminstone vet man vad man ska göra när man stiger upp på morgonen, säger han.

Campuset på Providence College.
Bildtext Providence College grundades för 100 år sedan, samma år som Finland blev självständigt.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Effektiva träningar

Efter dagens två första föreläsningar är det dags för träning i ishallen på Providence College. Det är slutspelsmatch följande dag så styrketräningspasset klockan sju på morgonen har strukits från schemat.

Men de två eftermiddagstimmarna på isen är desto mer intensiva. Kasper säger att det är typiskt för träningen här: färre träningstimmar men högre energinivå.

- Jämfört till exempel med A-juniorerna där jag spelade i fjol så är träningsmängden nog mindre. Det som är största skillnaden är att det som man gör, gör man mer effektivt här.

Kasper är också annars nöjd med träningens kvalitet. Providence College satsar på sitt hockeylag, som har en egen ishall, eget gym och fyra tränare på heltid.

Kasper Björkqvist går mellan unversitetsbyggnaderna på campuset.
Bildtext Kasper Björkqvist (t.h.) bor mitt i unversitetsområdet liksom de andra spelarna. De promenerar till föreläsningar och träningar tillsammans.
Bild: Yle

Intelligent spelare

Kasper Björkqvist är en spelare som ger järnet under träningarna, något som huvudtränaren uppskattar. Nate Leaman beskriver Kasper som en mångsidigt begåvad spelare som klarar av allt.

- Jag tycker att han kan göra vad som helst för laget. Han kan spela i numerärt underläge, powerplay, han kan göra mål. Han är stor och stark men han kan också åka skridsko väldigt bra, säger Nate Leaman.

Tränaren säger att Kasper också är snabb i tanken.

- Hans IQ är lika bra som hans spel.

Tränaren Nate Leaman ritar upp matchstrategin för spelarna i Providence på amerikanska östkusten.
Bildtext Tränaren Nate Leaman ritar upp matchstrategin för spelarna i Providence Friars.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Finländare jobbar hårt

Nate Leaman har tränat också i internationella sammanhang och har höga tankar om de finländska spelarna. På hösten kommer Mikael Hakkarainen, som också har en bakgrund i Blues, att göra Kasper sällskap i laget. Och tränaren Nate Leaman är på jakt efter fler finländare. Siktet är inställt på en anfallare och en försvarare.

- Jag anser att spelarna har fått väldigt bra träning. De är skickliga och de vet hur man jobbar hårt. Det är något man ser i alla finländska spelare, de jobbar hårt och blir bättre. Det är sådana spelare man vill ha i laget.

Providence Friars är inte det enda laget som fått upp ögonen för de finländska spelarna. Ett tjugotal finländare spelar som bäst i den högsta divisionen för amerikansk universitetshockey.

Kasper Björkqvist i ishallen i Providence i USA.
Bildtext Kasper Björkqvist säger att träningarna är kortare men mera intensiva i unversitetslaget jämfört med juniorlandslagets träningar.
Bild: Yle

Samma rutin före matcherna

Många av spelarna har sina rutiner kvällen före matchen. För Kasper betyder det att han alltid åker in till stan med samma lagkompis och äter samma rätt - penne alla vodka - på samma restaurang.

Nu ser allt lovande ut men starten på säsongen var en besvikelse. På allra första träningsmatchen i Providence i höstas bröt Kasper fingret och måste hålla sig borta från isen i månad. Och efter det har han visserligen fått spela men inte lyckats göra mål i samma takt som under tidigare säsonger. Trots att vi närmar oss slutet av säsongen har han bara tre mål på sitt konto.

Tränaren Nate Leaman är ändå inte orolig.

- Han har inte gjort många mål i år men han har fått flera chanser. Som tränare är man inte så orolig om pucken inte går i mål. Man är mera orolig om de inte lyckas skapa chanser.

Middag kvällen före matchen på en restaurang i Providence.
Bildtext Middag kvällen före matchen på en restaurang i Providence.
Bild: Yle/Andreas Zernell

Mammas pojke

Kasper själv säger att det i början tidvis varit tungt.

- Det har varit upp och ned. Matcherna har kanske inte gått så bra som jag själv hade väntat mig. Samtidigt ser jag nog att jag har utvecklats som spelare och som människa.

I samband med att Kasper flyttade till USA flyttade han också ut ur föräldrahemmet. Det har gått bra.

- Det är annorlunda, speciellt för att jag alltid varit mammas pojke. Hon har alltid skött om mig och gjort maten. Nu är man ansvarig för sina val och vad man äter och vad man dricker. Man har ändå fått en känsla av att okej, inte är det så illa att bo ensam.

Delar rum med två andra

Fast särskilt ensam bor han faktiskt inte. Kasper Björkqvist bor liksom de andra spelarna på universitetsområdet. I ändan av en lång korridor i ett av studenthusen finns rummet som han delar med två andra lagkompisar. Här sover de och här läser de till tenterna. Och spelar X-box.

- Det är lite skrattretande. När tjugoåriga universitetsstuderande får ledigt är det första de gör är att de springer till Xboxen och börjar spela Minecraft. Ibland måste man få återuppleva sin barndom, säger Kasper.

Kasper Björkqvist i sitt rum som han delar med två andra hockeyspelare.
Bildtext Kasper Björkqvist i rummet som han delar med två andra hockeyspelare.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Intensivt umgänge

Varje dag äter Kasper också så gott som alla måltider på campuset i sällskap av de andra spelarna - matchdagen inleds med frukost i studentrestaurangen.

Umgänget pågår nästan dygnet runt, men Kasper som själv inte har några syskon trivs med att vara omgiven av sina lagkompisar.

- Jag tycker att det kanske är starkaste saken här. Eftersom man hela tiden bor tillsammans, och man ser killarna varje dag och man har timmar tillsammans så blir lagandan nog väldigt stark.

Kasper säger att det gör att allt blir väldigt öppet, det är helt enkelt omöjligt att gömma något för de andra.

- Det är ganska fint att vara en del av ett lag.

Kasper Björkqvist äter frukost på campuset i Providence i USA.
Bildtext Kasper Björkqvist äter frukost med sina lagkompisar i ett av kaféerna på universitetsområdet.
Bild: Yle

Känner alla

Och det är inte bara lagkompisarna som Kasper pratar med. Var Kasper än rör sig på området dyker det upp någon som hälsar på finländaren.

- Hello Kasper! hörs det med jämna mellanrum när Kasper rör sig mellan universitetsbyggnaderna.

Tränaren uppskattar Kaspers sociala begåvning. Kasper är typen som alla känner och vill vara i närheten av, säger Nate Leaman.

- Han är delvis clown och delvis den som förenar människor. Han är lätt att tycka om. Han för med sig mycket energi till allt som han gör, han gillar att skoja i omklädningsrummet och han passade in från första dagen. Nu känner han redan fler människor på campuset än någon annan av våra spelare, säger Nate Leaman.

Kasper själv medger ändå att det ibland blir för mycket av det goda.

- Ibland får man den där känslan att oj om jag skulle vara hemma, det är så mycket bättre där, att oj nej om jag bara skulle få krypa i mitt eget hål och bara vara ensam och inte behöva prata med någon.

Kasper Björkqvist går mellan unversitetsbyggnaderna på campuset.
Bildtext Kasper Björkqvist umgås med lagkompisarna så gott som dygnet runt.
Bild: Yle

Studerande och lokalbefolkning

Det är förväntansfull stämning i universitetets ishall inför matchen. Studerande och folk från staden Providence fyller läktarna. Providence College Friars hör till topplagen inom Hockey East, en av de sex konferenserna i den högsta divisionen för universitetshockey.

Ljudnivån är hög när spelarna presenteras på isen.

Spelarna ställer upp sig på isen innan slutspelsmatchen börjar.
Bildtext Spelarna ställer upp sig på isen innan slutspelsmatchen börjar. Figuren i bakre raden är lagets matskot, den dominikanska munken, eng. friar.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Supportrarna vet vem Kasper är

Trots att Kasper Björkqvist inte hör till de stora stjärnorna i laget vet de entusiastiska supportrarna vem han är. Trent King, studerande vid Providence College, vet genast vem den finländska spelaren i laget är.

- Ja, han heter Kasper, och draftades av Penguins i andra omgången, han är förstaårsstuderande, rabblar han upp i snabb takt.

Hurdan är han som spelare?

- Han är en fantastisk allroundspelare. Han är bra med pucken, och han jobbar hårt.

Trent King hejar på Providence.
Bildtext Trent King hejar på Providence.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs
Kasper Björkqvist vid motståndarens mål på isen.
Bildtext Kasper Björkqvist är anfallare.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Reservföräldrar

Spelare nummer 20 gör inget mål i den här matchen, men Providence College Friars vinner och går vidare i de regionala slutspelen. Kasper är ändå inte helt nöjd med sin egen insats.

- Pucken borde man bara sätta in när man får chans.

Många föräldrar som kommit för att titta på matchen står och väntar på sina söner efteråt. Men de spelare som inte har sina föräldrar på plats glöms inte bort. Laget har ett system med reservföräldrar som tar hand om de spelare som har föräldrarna långt borta. Kasper får en kram och en påse hembakta kakor av sina reservföräldrar. Han pratar också med många av sina lagkamraters föräldrar.

- Alla är jättevänliga här och det är som en stor familjekänsla, säger Kasper.

I Finland tog det honom flera år att lära känna lagkamraternas föräldrar, i USA får han redan kramar av de andra spelarnas föräldrar.

- Det är en annan kultur men det är ganska schyst, säger Kasper.

Kasper säger att det skulle vara roligt att ha mamma och pappa på plats. Men han försöker att inte tänka alltför mycket på det.

- Det är ju som det är, jag har ju kommit hit för att leva min dröm. Ibland känns att det är lite mycket och det är lite stressigt. Men jag försöker njuta av varje match och varje dag här.

Kasper Björkqvist är finklädd efter matchen i ishallen i Providence i USA.
Bildtext Kasper Björkqvist är finklädd efter matchen.
Bild: Yle

Sista matchen på rummet

Efter matchen blir det en sen middag med lagkamraterna på övre våningen i ishallen innan han går till rummet.

- Vem vet, kanske vi tar en liten Xboxrunda där?

I Kasper Björkqvists rum på campuset finns Finlands, Kanadas och USA:s flaggor på väggen.
Bildtext I Kasper Björkqvists rum på campuset finns Finlands, Kanadas och USA:s flaggor, de tre rumskompisarna kommer alla från olika länder.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs
Providence Friars logga föreställer en hockeyspelande munk.
Bildtext Providence Friars logga föreställer en hockeyspelande dominikansk munk (eng. friar). Universitetet är ett katolskt privatuniversitet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Diskussion om artikeln