Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya inreseförbudet stoppat av domare - men Trump ger inte upp

Från 2017
Uppdaterad 16.03.2017 05:58.
President Trump talar till anhängare i Nashville, Tennessee 15.3.2017
Bildtext President Trump talar till anhängare i Nashville, Tennessee 15.3.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

En federal domare i Hawaii stoppade i går Donald Trumps nya inreseförbud, bara några timmar innan det skulle ha trätt i kraft. Men Trump ger inte upp.

Det var för en dryg vecka sedan som president Donald Trump undertecknade det nya inreseförbudet. Det skulle ha förhindrat medborgare från sex i huvudsak muslimska länder att resa in i USA under en period på 90 dagar. Dessutom skulle USA sluta ta emot flyktingar under en period på 120 dagar.

Men kvällen innan förbudet skulle ha trätt i kraft fattade en domare vid namn Derrick Watson i Hawaii beslut om att stoppa förbudet. I det amerikanska rättssystemet kan en federal domare stoppa en presidentorder i hela landet.

“Avsett att diskriminera muslimer”

Domaren Derrick Watson ansåg att det är tydligt att inreseförbudet är avsett att diskriminera muslimer, och sade att det därför i kommande rättsfall högst sannolikt skulle visa sig strida mot grundlagen.

Trumpadministrationen har motiverat inreseförbudet med att det handlar om nationell säkerhet. Att inreseförbudet nu stoppas av en domare är ett svidande nederlag för presidenten.

Statsåklagaren i Hawaii, Douglas Chin, svarar på journalisternas frågor utanför domstolsbyggnaden i Honolulu 15.3.2017
Bildtext Statsåklagaren i Hawaii, Douglas Chin, svarar på journalisternas frågor utanför domstolsbyggnaden i Honolulu 15.3.2017
Bild: EPA/Bruce Omori

Jurister har filat på formuleringarna i det nya inreseförbudet just för att det ska kunna stå emot invändningar gällande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet.

Tidigare uttalanden beaktades

I ett 43 sidor långt elegant formulerat yttrande förklarade domaren Derrick Watson ändå att han inte bara kan se till vad som står i själva presidentordern, utan att han också måste beakta det som Trump och hans medarbetare sagt tidigare.

- En rimlig, objektiv observatör - upplyst av det historiska sammanhanget, samtida offentliga yttranden, och det händelseförlopp som ledde fram till utfärdandet - torde dra slutsatsen att presidentdekretet utfärdades med syfte att missgynna en viss religion, stod det i skrivelsen.

Trump sade under valrörelsen bland annat att han ville förhindra att muslimer kommer in i landet.

Trump vill överklaga

Trump själv befann sig i går på en av sina kampanjliknande tillställningar ute i landet. Inför en jublande publik i Nashville, Tennessee, kallade han beslutet för en makalös juridisk överdrift.

- Det här beslutet får oss att framstå som svaga, sade Trump.

Presidenten är redo att driva fallet ända upp till Högsta domstolen.

- Och jag kommer inte att sluta slåss för säkerheten för er och era familjer, tro mig, inte i dag, inte någonsin. Vi kommer att vinna, sade Trump.

Första inreseförbudet stoppades också

Det här är redan andra inreseförbudet som går samma öde till mötes. Det tidigare förbudet utfärdades i januari men stoppades av domstolar som ansåg att presidentordern stred mot grundlagen. Det hade då lett till omfattande protester och kaos på flygplatserna.

Det nya inreseförbudet gäller Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen, som Trump anser är fästen för terrorrörelser. Irak är däremot inte längre med bland länderna vars medborgare nekas inresa i USA, eftersom de gått med på att bland annat dela datauppgifter med amerikanska myndigheter.

Tanken är att USA ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från de här sex länderna medan stoppet är i kraft.

Hawaii är bara den första i raden av flera delstater som sagt att de vill stoppa det nya inreseförbudet.