Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bra start för handbollsgymnasiet i Lojo

Från 2017
Uppdaterad 17.03.2017 10:08.
man och kvinna i träningskläder
Bildtext Tränaren Ken Sirenius med studerande Mariela Lönnqvist.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Finlands handbollsförbund startade hösten 2016 ett handbollsgymnasium i samarbete med Kisakallio idrottsinstitut, Lohjan yhteislyseon lukio och Virkby gymnasium. Det första läsåret har förlöpt väl, säger studerande och tränare.

Sju elever studerar för tillfället vid handbollsgymnasiet som startade i Lojo i fjol. De har möjlighet att kombinera gymnasiestudier med professionell handbollsträning vid Kisakallio idrottsinstitut som är handbollsförbundets träningscenter.

Späckat dagsprogram

Vandabon Mariela Lönnqvist förklarar vad som gjorde att hon valde att inleda studier vid handbollsgymnasiet.

- Jag ville bli bättre på handboll. Det här verkade jättebra och låg närmare än motsvarande utbildning i Sverige.

Lönnqvist bor och tränar vid idrottsinstitutet i Lojo i veckorna, går i gymnasiet i Virkby och åker hem till Vanda till veckosluten.

interiör från stor idrottshall
Bildtext Kisakallio idrottsinstitut
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Hennes dagar inleds med träning klockan 7.30. Efter det följer morgonmål och skjuts till gymnasiet. Efter sex timmar där återvänder Mariela Lönnqvist till idrottsinstitutet i Lojo. Då är det dags för mellanmål, mera träning samt fritid.

- Man orkar nog helt bra med dagsprogrammet, också om det är långt. Jag har bra kompisar här och tränarna är också bra.

Mariela Lönnqvist märker själv att hon har utvecklats mycket sedan studiestarten i höstas. Utvecklingen märks speciellt inom kastet.

På lördagar tränar hon med sin egen klubb Atlas. Lönnqvist bedömer att hon kommer att klara av sina gymnasiestudier på fyra år. Efter det skulle hon gärna spela handboll utomlands.

Mångsidig träning i Susi Training center

Tränaren Ken Sirenius från Finlands handbollsförbund berättar att man vid sidan om handbollsträningen också övar upp styrka, snabbhet och smidighet. En stor del av passen körs till exempel på löprakan.

En del av träningen utförs i simhallen eller i hallen där man kan öva hopp och koordination.

- Vi jobbar egentligen med en stor variation av träningsmetoder och Kisakallio erbjuder en god möjlighet för det, konstaterar Sirenius.

exteriör av stor idrottshall
Bildtext Kisakallio idrottsinstitut
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Målet med undervisningen är att ge ungdomarna en möjlighet att i 19- och 20 årsåldern tävla på seniorsidan. Då ska dom vara både fysiskt och handbollstekniskt färdiga.

- Vi jobbar för att individen ska ha alla verktyg som behövs för seniorhandboll. Och då mycket gärna också ett gymnasiepapper i fickan.

Ungdomarna har en chans att pröva på handboll och hitta grenen på en nivå som de vill jobba med. Det kan handla om finska högsta ligan eller svenska ligan.

Kommit bra igång

Handbollsgymnasiet startades i fjol och tränaren Ken Sirenius är nöjd med hur utbildningen tagit fart.

- Det har gått riktigt bra, faktiskt. Jag är nästan litet överraskad. Det har inneburit utmaningar för både studerande och tränare men vi har gjort upp en tydlig plan som håller rätt bra.

Att samtidigt skapa så mycket kvalitet som möjligt i vardagen och jobba med ett utvecklingsarbete innebär enligt Sirenius ett engagemang på två fronter.

För tillfället har man fem sökande till utbildningen nästa år. Det innebär sammanlagt tolv studerande vid handbollsgymnasiet.

- Visst kan man hoppas på fler men man får vara realist och inse att vi precis har börjat. Det här är ett långsiktigt projekt och vi har mycket att utveckla och förbättra.

Radio Vega Västnyland: Handbollsgymnasiet i Lojo har fått en bra start

6:56

Diskussion om artikeln