Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd
Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret om man frågar blivande slöjdlärare.
I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.
Smycke med pärlsmocking
Smocking är en teknik för att skapa 3D-effekt med tyg. Heidi Mäkiniemi har gjort ett armband med pärlor och silkesband, instruktionerna hittar du här.
Dekorera träföremål med karvsnitt
Karvsnitt är en gammal snideriteknik som använts för att dekorera träföremål. Här kan du läsa Johan Lindqvists och Philip Holms tips om tekniken.
Garnbomba din cykel
Att hitta sin cykel bland hundratals andra är ett typiskt vardagsbekymmer för en studerande. Med Veronica Lönnqvists och Elin Björkströms virkade cykelaccessoar blir det kanske lite lättare att hålla reda på sin egen cykel.
Bygg en radiostyd kran
Blir man någonsin för stor för att leka med radiostyrda apparater? Jag tror inte det. Är man riktigt intresserad av elektronik och servoteknik kan man göra som Jonatan Ainasoja och bygga sig en egen kran, instruktioner hittar du här.
Smycken av tomburkar och burköppnare
Snygga, personliga smycken kan man skapa av tomma aluminiumburkar. Den som gillar att kombinera metallpyssel med virkning kan hitta flera idéer bland instruktionerna som Jasmine Hermansson, Alexander Nyblom, Roland Wahlsten och Matilda Byström gjort.
Tova en tavla
Det här är yllekonst som man kan skapa tillsammans. Lovisa Brandt, Paulina Svenfelt och Sofie Nordström tipsar om vad man kan tänka på om man vill tova en tavla, artikeln hittar du här.
Emaljera smycken med smältpulver
Smältpulver är ett roligt hobbymaterial. Med det kan man bland annat emaljera smycken och nyckelringar av kopparplåt. Här hittar du instruktionen till emaljeringen som Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars har gjort.