Finska - inte svårare än navajo eller japanska
Finskan är ett av sex språk man kan studera vid Åbo akademi.
Johanna Wide, som studerar ämnet för fjärde året hade egentligen tänkt bli klasslärare, men ändrade sig då hon insåg att hon kunde bli ämneslärare i finska.
- Jag har alltid tyckt om finska och har varit ganska bra på finska trots att svenska är mitt modersmål, så jag tänkte att det kunde vara roligt att lära andra finska.
Urpo Nikanne, som varit professor vid Åbo akademi sedan 2001, hade först tänkt studera medicin eller biologi. Men han fascinerades av språk och språksystemet, så han ändrade sig.
- Det var ett komplicerat och intressant system, som gick att använda.
Nikanne ser också många kopplingar mellan språk och till exempel ämnet biologi.
- Vi föds ju med språket. Redan i ett års ålder börjar barn prata, trots att de i den åldern inte annars kan göra särskilt mycket. Språket är också med oss livet ut, vilket gör att man kan kombinera det med många olika vetenskapliga inriktningar.
Vid ämnet finska kommer man till exempel också under nästa vecka att lägga fram en färsk doktorsavhandling som rör sjukdomen MS och hur tröttheten som sjukdomen orsakar påverkar språket.
Det är lättare för barn att lära sig språk än för äldre, och det här vill man också i större grad ta vara på i de lägre skolklasserna, genom att tidigarelägga språkundervisningen i det andra inhemska språket i framtiden. Hur ser Nikanne och Wide på ett sådant förslag?
- Det är absolut en god idé, anser Wide, speciellt på orter där man inte hör det andra inhemska språket - så att ge barnen en möjlighet till det är bra.
Men man behöver inte gå hemskt långt tillbaka i tiden för att teorierna om språkinlärning skulle se annorlunda ut.
- Ännu på 60-talet trodde man att det inte gick att lära sig ett annat språk. Bland annat bland finska emigranter i USA, trodde man att det inte gick att lära sig engelska ifall man pratade finska hemma, berättar Nikanne, och liknande tankegångar fanns också i Europa.
- Idag vet man att det är lättare att lära sig ju fler språk man kan. Därför skulle det vara bra att börja med språkstudierna tidigare.
Inte svårare än andra språk
Finskan sägs ibland vara ett av världens svåraste språk, men det här skriver varken Wide eller Nikanne under.
- Det är ett språk bland alla andra. Naturligtvis är det lättare att lära sig ett språk som ingår i samma språkfamilj, medger Nikanne, men det är lika svårt som att lära sig Navajo, kinesiska eller japanska.
- Allt är relativt, säger Nikanne. Han får medhåll av Wide.
- Det beror på vad man jämför med och vilken utgångspunkt man har, men inte är det svårare.
I studierna ingår grammatik, kurser som utvecklar muntliga och skriftliga förmågor men också ämnen som flerspråkighet, reklamspråk, dialekter och språkutveckling.
- Själv har jag varit mest intresserad av språksociologi och flerspråkighet, berättar Wide, som skrivit sin kandidatavhandling om hur attityden och skolmotivationen påverkar språkinlärningen.
Wide kommer efter avslutad examen att sikta in på att bli lärare i finska i högstadiet och gymnasiet. Men det finns också andra möjligheter för den som studerar finska.
- De flesta blir lärare, men det finns också de som blir forskare och journalister. Det finns också andra yrken där man behöver kunskaper i att analysera språket och tänka analytiskt, tillägger Nikanne.
Hur kunde man då motivera skolelever eller vuxna att lära sig språk?
- Gör något på finska eller svenska, eller vilket språk som helst man vill lära sig, som du är intresserade av. Är du intresserad av idrott, gå med i en finsk eller svenskspråkig idrottsförening, då blir du också motiverad att lära dig språket, säger både Nikanne och Wide.
- Det bästa sättet är att ha en flickvän eller pojkvän som talar ett annats språk, då blir man motiverad! skrattar Nikanne.
