Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeåpolitiker: Ekonomisk press skapar mögelbyggnader

Från 2017
Uppdaterad 22.03.2017 14:16.
Yle Västnyland: Alla Sjundeås skolor är fuktdrabbade - Spela upp på Arenan

Pressen att alltid välja den billigaste entreprenören kan vara en av orsakerna till att nya byggnader får fuktskador. Det anser förtroendevalda i Sjundeå, där de flesta kommunala byggnader har problem med inomhusluften.

Kommunalpolitikerna i Sjundeå har fått kalldusch efter kalldusch då den ena fuktskadan efter den andra har uppdagats i kommunens byggnader. Bland annat har kommunens alla tre skolor problem med inomhusluften på grund av olika grader av fuktskador.

Elever i ett klassrum i Sjundeå svenska skola.
Bildtext Eleverna i årskurs fyra i Sjundeå svenska skola är tillfälligt inhysta i skolans musikrum.
Bild: Yle/Minna Almark

Det är på den tekniska nämndens bord som ärendena om fuktskadorna landar först.

- Det är ofta man knappt tror att det är sant, säger nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP). Man förstår att livscykeln har gjort sitt i 30 till 40 år gamla byggnader. Men det är otroligt att vi har nyrenoverade byggnader som har fuktproblem.

Kommunen saknar resurser att övervaka

För en förtroendevald som inte är expert på området känns det tungt att ta itu med de här frågorna om och om igen, säger Dahlqvist.

- Var är felet eller har det gått något fel överhuvudtaget? Eller är det underhållet av ventilationen som man borde effektivera och årligen titta på?

Porträttbild av Rabbe Dahlqvist.
Bildtext Rabbe Dahlqvist.
Bild: Yle/Minna Almark

Kommunen kan också se sig i spegeln, menar han. För att få budgeten i balans finns det en tendens att lätt ta bort pengar som är reserverade för till exempel en renovering.

Också kommunfullmäktiges ordförande Arja Alho (SDP) menar att kompetensen inom kommunen inte alltid räcker till.

- Det finns inte tillräckligt mycket resurser för att följa med projekt och kontrollera att det går så som man har planerat.

Upphandlingen borde ändra

Både Dahlqvist och Alho anser att upphandlingskriterierna för mycket fokuserar på prislappen. I stället borde kvaliteten på arbetet ha större tyngd.

- Det är inte bra att kommunen måste konkurrensutsätta byggnadsprojekt. Det betyder att man alltid måste välja det billigaste och det verkar som om det är lite dumt, säger Alho.

- Kommunerna tar ju alltid det billigaste och poängsättningen borde ta med kvaliteten på något sätt. Men det är oftast prislappen som avgör, säger Dahlqvist.

"Något är fel med våra byggregler"

Arja Alho anser samtidigt att något borde göras åt byggreglerna på nationell nivå.

- Det måste vara något fel i byggnadsreglerna. Problemet är så stort att det måste vara något fel på reglerna för maskinell ventilation och hur energieffektiva byggnaderna ska vara. Samtidigt finns det mycket kemikalier i luften och maten. Det betyder i sin tur att vi har väldigt mycket allergier.

Päivärinteen koulu i Sjundeå.
Bildtext Päivärinteen koulu är utrymd på grund av fuktproblem. Eleverna är evakuerade till Sjundeå svenska skola.
Bild: Yle/Minna Almark

En saftig räkning väntar

Sjundeå har haft en väldigt öppen linje när det gäller fuktproblemen i byggnaderna och man har strävat efter att snabbt göra något åt saken.

För kommunalpolitikerna gäller det nu att komma överens om vad som ska göras för att åtgärda situationen i skolbyggnaderna. Sjundeå svenska skola saneras som bäst, men det är fortfarande oklart om de finska skolorna ska renoveras eller om kommunen bygger nytt.

En vit luftrenare i Sjundeå svenska skola.
Bildtext Luftrenare i Sjundeå svenska skola.
Bild: Yle/Minna Almark

I vilket fall som helst kommer det att bli en dyr räkning för Sjundeå kommun; i värsta fall landar den på flera tiotals miljoner euro.

- Vi måste förstås klara av det eftersom vi finns till för kommunens invånare och ansvarar för att det finns hälsosamma byggnader där man kan studera. Frågan är hur vi ska finansiera det hela, säger Arja Alho.

Staten borde hjälpa till

Enligt Alho gäller det nu att investera och att ta lån för att klara av situationen. Samtidigt anser hon att också staten kunde hjälpa till för att lösa situationen eftersom problemen verkar bli bara värre och värre.

- Det är inte möjligt att alla kommuner löser de här problemen själv.

Sjundeåpolitikern Arja Alho framför Sjundeå svenska skola.
Bildtext Arja Alho.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Rabbe Dahlqvist är inne på samma linje.

- Det är klart att man gör sådant här med lånepengar. Men man kan fundera var statsmaktens ansvar kommer in. Man har pratat om att det ska finnas pengar i budgeten för mögelskolor. Vi är ju inte den enda kommunen med den här typens problem.

Diskussion om artikeln