Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Freja föddes planerat hemma

Från 2017
Uppdaterad 19.03.2017 10:14.
Carolina Beijar på soffan med nyfödda dottern Freja.
Bildtext - Det var en perfekt förlossning, men jag var inte beredd på smärtan, säger Carolina Beijar.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

För två veckor sedan träffade vi höggravida Carolina Beijar i Korsholm. Hon berättade om sitt beslut att föda sitt första barn hemma, om hennes tilltro till kroppen och trygghet i hemmet. Nu är det dags att träffa henne igen för att höra hur det gick då lilla Freja kom till världen.

Solen kastar ett vackert vårljus in genom de stora fönstren. På fönsterbrädet i en rosa låda väntar förodlad sallad, citron och chili på att börja spira. Hunden Rocca hälsar välkomnande och Carolina Beijar, 22, ler. Allt har gått bra. Freja föddes för en vecka sedan, på morgonnatten den 9 mars.

- Till en början gick det väldigt bra, tills vi kom till den punkten när jag helt enkelt tappade kontrollen och det var jag kanske inte riktigt beredd på, säger Beijar.

Med sambon Daniel, doulan Emma och barnmorskan Camilla Snickars vid sin sida upplevde Beijar ändå en stark trygghet i situationen. Tanken på att åka till sjukhus dök aldrig upp, tvärtom blev Beijar ännu starkare övertygad om att hon gjort rätt beslut i att föda hemma med bekanta och trygga människor runt sig. Relationen till barnmorskan Camilla beskriver hon som ytterst viktig.

- Då jag tappade kontrollen var det skönt att umgås med människor som inte brydde sig om hur jag betedde mig. Jag behövde inte skämmas och jag tänkte flera gånger att det är tur att jag är hemma. Det kändes som det rätta valet hela vägen, säger Beijar.

Örter och akupunktur

- Även om allt gick fort, kändes det som en evighet. Efter en timme frågade jag av Camilla ”hur länge ska det här ta?”.

Smärtlindringen som erbjuds i ett hem är av en annan karaktär än den som finns på ett sjukhus. I ett hem gäller det att förlita sig på tanken, kroppens kraft och naturliga konster.

- Efter två timmar ville jag ha akupunktur, nål efter nål. Det spelade ingen roll vart hon la dem, det var bara skönt. Jag drack också vatten med kamomill och fick örtspray under tungan. Jag upplevde aldrig något behov av något annat. Det spelade ingen roll vad det var, bara jag fick något annat att fokusera på, säger Beijar.

I en pool i hemmet föddes Freja i vattnet och Carolina Beijar fick själv ta emot sitt barn. Hon beskriver känslan som superhäftig.

- Det som var bäst var att jag fick göra det tillsammans med Daniel, Camilla var i bakgrunden och höll ett öga på oss så att allt gick rätt till. Det var skönt att hon fanns där och jag kunde bara titta på henne för att veta att allt är okej.

”Hoppas fler vågar”

Under åren har det blivit vanligare att barn föds planerat hemma i Finland, men fortsättningsvis är det ovanligt. Den färskaste statistiken från år 2015 visar att 45 barn föddes hemma medan motsvarande siffra år 1991 var fem barn. Carolina Beijar tror och hoppas på att antalet barn som föds hemma ökar.

- Det är en sådan upplevelse som jag hoppas att fler skulle få uppleva. Att få vara med nära och kära och ha denna fantasiska upplevelse det är obeskrivbart. Hoppas att fler vågar ta det beslutet, så länge man är frisk och tror på sin kropp, säger Carolina Beijar.

Lugnt hemma

Förutom en obligatorisk läkarkontroll på sjukhuset har den första veckan varit lugn.

- Det är fantastiskt. Jag går bara och tittar på henne och vill vara med henne, säger Beijar.

Freja beskrivs som en lugn och bestämt liten person.

- Hon är rofylld och jag tycker att vi har ett starkt band mellan oss.

Så här beskriver Carolina själv sin förlossning:

Förlossningen är som ett maraton. Du börjar springa och kan ha vänner och familj som hejar på dig. En lång väg kan du ha det så. Men till slut kommer du till en bro där det stormar. En hängbro med trasiga plankor. Och då måste du gå själv. Och du tänker att du inte kan. Men till sist blir du utpuffad på bron. Du ser dina vänner på andra sidan, men du måste ändå fortsätta själv. Det är så hemskt, men då du tar det sista steget och är på barmark igen är det en så fantasisk känsla. Men du måste igenom det där riktigt jobbiga före du får den där helt underbara känslan.

Carolina Beijars baby i hennes armar.
Bildtext Freja beskrivs som lugn, bestämd och rofylld.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Läs också: Carolinas tankar inför förlossningen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln