Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini om de holländska populisterna: Så går det då man blir en ensaksrörelse

Från 2017
Uppdaterad 16.03.2017 17:45.
Sveriges och Finlands utrikesministrar promonerar längs Tölöviken i vårsolen.
Bildtext Sveriges och Finlands utrikesministrar promenerade längs Tölöviken i vårsolen.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Utrikesminister Timo Soini ser det nederländska valresultatet som ett utmärkt exempel på hur det går när ett parti blir en ensaksrörelse med klar adress till den sannfinländske partiledarkandidaten Jussi Halla-aho. Han har fokuserat på islam- och invandringskritik.

Sannfinländarnas avgående ordförande Soini kommenterade valresultatet i Nederländerna efter ett möte med den svenska utrikesministerkollegan Margot Wallström i Helsingfors på torsdagen.

– Det är ett gott exempel på vad som är maximum vad ett parti kan uppnå med endast en politisk fråga och det är inte särskilt mycket, sade utrikesministern som också är Sannfinländarnas avgående ordförande.

Soini säger att även om Geert Wilders vann några mandat verkar ett sådant parti inte få mer än 10–13 procent.

Soini: Man måste vara ett allmänpolitiskt parti

– Sannfinländarna har uppnått ett mycket bättre resultat två gånger. Jag rekommenderar att man håller fast vid den linjen. Man måste ta ställning till skattepolitiken, utrikes- och säkerhetspolitiken, utbildningspolitiken, regionalpolitiken. Man måste vara ett allmänpolitiskt parti, sade Soini.

Det här var en klar känga åt den ene av Sannfinländarnas partiledarkandidater, Jussi Halla-aho, som har fokuserat på invandrings- och islamkritik.

Utrikesministern underströk också att Sannfinländarna inte sitter i samma grupp i Europaparlamentet som det nederländska frihetspartiet.

– Sannfinländarna har inget med Geert Wilders parti att göra.

Soini noterade också att den nederländska politiken har blivit mycket fragmenterad med över tio partier i parlamentet. Han förutspår att regeringsförhandlingarna blir långa.

– Folket har talat och därmed basta, sade Soini.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström efter ett möte med kollegan Timo Soini i Helsingfors.
Bildtext Sveriges utrikesminister Margot Wallström i Helsingfors
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Wallström: Ett nej till ett farligt Europa

– Vi kan ju bara gratulera (premiärminister) Rutte till valsegern. Vi kan också uttrycka en glädje över att holländarna verkar ha röstat för ett öppet Europa och inte tillåta en högerpopulism som har varit väldigt högljudd och, vill jag påstå, är farlig för Europa, sade för sin del Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Vi har en ödesgemenskap med Turkiet, jag hoppas att vi också skulle kunna tala med varandra.

― Utrikesminister Timo Soini

Soini vill inte dra några slutsatser beträffande det franska presidentvalet utgående från det nederländska parlamentsvalet.

– Jag tror att varje val är unikt och är kopplat till det egna landet. Visst finns det gemensamma saker mellan de europeiska länderna, men valresultaten upprepas inte från land till land. Varje land har sina särdrag, jag tror inte på några dominoeffekter, sade Soini.

Soini: Tonläget mellan Turkiet och EU måste lugnas ner

Utrikesministern vill inte ta ställning till vilken betydelse konflikten mellan Turkiet och Nederländerna hade för den holländska valutgången.

– Jag är mycket ledsen och bekymrad över relationerna mellan Turkiet och Holland eftersom det har en betydelse för förhållandet mellan Turkiet och EU. Vi måste lugna ner situationen och gå vidare. Vi kan inte fortsätta med denna politik där orden blir hårdare och hårdare hela tiden. Det är mycket allvarligt och mycket farligt, sade Soini.

Utrikesministern sade vidare att den här konflikten inte bör tillåtas få några bredare återverkningar och inflammera läget. Han hänvisade till flyktingavtalet mellan Turkiet och EU som ledde till ett stopp i flyktingströmmarna för ett år sedan.

– Flyktingavtalet är vettigt och det får inte äventyras. Vi har en ödesgemenskap med Turkiet, jag hoppas att vi också skulle kunna tala med varandra, hoppades Timo Soini.

Han anser att flyktingavtalet mellan Turkiet och EU är av ömsesidigt intresse.

– Turkiet drar nytta av det ekonomiskt och EU genom att den här olagliga flyktingströmmen stoppas, sade Soini.

Diskussion om artikeln