Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Silorna i Vasa kan ge vika för 13-våningshus

Från 2017
Silorna som står intill Academill i Vasa
Bildtext Silorna invid Academill i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Silorna intill stranden i Vasa ska rivas och ersättas med ett bostadshus. Det nya huset kan maximalt vara 13 våningar högt. Det här förslaget ska stadsstyrelsens planeringssektion ta ställning till på tisdag nästa vecka.

Byggnadsrätten för tomten där silorna står är 6000 kvadratmeter. Enligt planen skulle de kvadratmetrarna i huvudsak användas för bostäder. I de nedersta våningarna kunde man också ha affärs och mötesutrymmen och därmed bereda plats för till exempel restauranger.

En målsättning är att strandlinjen på det här sättet kan användas effektivt av fler än de som bor i huset. Också de översta våningarna i huset kunde reserveras för offentliga utrymmen som mötesrum.

Öppet till havet

Tanken är också att Museigatan öppnas så att det blir fri sikt till stranden. Själva Museigatan slutar där den slutar i dag, men fortsätter enligt planen som en led för lättrafik.

Det tilltänka bostadshuset ska vara av hög kvalitet och fasaden ska passa in i miljön. Det innebär att fasadmaterialens färg och struktur ska passa ihop med Akademills tegelfasad.

Husets balkonger kommer att vara indragna för att bättre passa in i områdets offentliga karaktär. Lägenheterna i huset kommer att vara minst 50 kvadratmeter stora.

Skyddet av silorna bort

Enligt tidigare utredningar är bevarandet av silorna ekonomiskt ett dåligt alternativ. Enligt beräkningar skulle en sanering av silorna kosta 4,5 miljoner euro.

Ett nybygge skulle kosta närmare tre miljoner euro. En rivning av silorna skulle kosta en dryg miljon euro.

Att bygga om silorna till bostäder eller affärsutrymmen skulle förutsätta utomstående investeringsstöd eller finansiering. Förslaget till stadsstyrelsens planeringssektion är därför också att silornas skyddsbeteckning tas bort ur detaljplanen.

Diskussion om artikeln