Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kompisgänget krossade ligalaget – vill Pötsi ta klivet upp?

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 10:38.
Olle Stenius.
Bildtext Olle Stenius gjorde fem mål i den andra matchen mot Dynamo.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

HK Pötsi hade inga problem med att ta sig förbi Dynamo i handbollens ligakval. Laget som består av äldre elitspelare måste snart bestämma sig om de orkar satsa vidare.

HK Pötsi var bättre än Dynamo Riihimäki i lagens båda möten i handbollens ligakval. Den första matchen i Riihimäki var relativt jämn och slutade i Pötsis 28–24 seger, medan den andra matchen som spelades på onsdagen i Helsingfors slutade i en total förnedring.

Pötsi vann med 35–24 framför en jublande Britaspublik på 140 åskadare.

– Vi är stolta över vad vi har gjort. Vi spelade en bra match och på vår egen nivå, då kan det se ut såhär, kommenterade tidigare landslagsspelaren Olle Stenius till Yle Sporten.

Hanbollslaget HK Pötsi.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Vi har många spelare med rutin från att spela på hög nivå. Dessutom har vi en bred trupp så det är svårt för dem att springa ner oss. Ärligt talat så är jag inte jätteöverraskad av att det gick som det gick.

Imponerande laguppställning

Stenius är lagets stjärnspelare men ingalunda den enda med erfarenhet från tuffare sammanhang. Lagets målvakt Jan Stolt har också spelat i landslaget liksom Tuomas Koskela. Atlasikonen Toni Aalto har gjort totalt 1 757 mål i handbollsligan och Rasmus Wahl spelade i HC West för inte så många år sedan.

– Vi är ett gammalt kompisgäng med killar varav de flesta har spelat många år på elitnivå. Vi startade officiellt 2014 med huvudsakliga målet att vinna FM-guld för 35-åriga. Vi har två underåriga men annars är vi över 35-åringar som spelar för fullt med den tiden som vi har möjlighet att lägga ner på det här.

Jan Stolt glad efter lyckad parad.
Bildtext Jan Stolt.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

I fjol spelade Pötsi i division två och den här säsongen slutade laget på andraplats i division 1.

I ligakvalets följande skede kommer de att möta antingen ligajumbon Pargas IF eller division 1-vinnaren Hangö IK. HIK imponerade i den första matchen och vann med 33–21. Lagen möts för andra gången på lördagen.

Intresserar ligan?

Kvalmatcherna saknar såtillvida betydelse att seger inte innebär någon automatisk plats i ligan. Lagen har chans att ansöka om licens varefter den måste beviljas. Stenius vet ännu inte om Pötsi kommer att visa intresse för att kliva ännu en serienivå uppåt.

– Vi får ta ett litet möte om det, jag säger inte bu eller bä ännu. Vi är stolta tävlingsidrottare även om vi kanske inte är elitidrottare. Vi går in för att vinna varje match och sen för vi se vad det leder till.

Pötsi anfaller mot Dynamo.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Hur tänker du just nu, skulle det vara kul att spela ligahandboll?

– Nää, säger Stenius efter en kort paus och brister i ett skratt.

– Inte tycker jag det. Jag tror inte att det är möjligt för oss att träna på den nivå som krävs för att spela där. Och så borde ju kroppen också hålla för det. Men jag fattar inte beslutet ensam.
Såhär långt har Stenius ändå njutit av Pötsis framgångar i kvalet.

– Det känns överraskande roligt. Det fanns mycket publik och det kändes som handboll på allvar igen.

HK Pötsi firar seger.
Bildtext HK Pötsi tackar publiken efter att ha slagit ut Dynamo i ligakvalet.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Diskussion om artikeln