Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Finnairs nya kvällstidtabell från Kronoby är absurd"

Från 2017
Uppdaterad 17.03.2017 10:24.
Kronoby flygfält
Bildtext 19340.
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Enligt Finnairs nya tidtabell måste flygpassagerare från Kronoby till Helsingfors åka via Kemi i Lappland med kvällsflyget 19.50 på vardagar. Det här är absurt, säger Jarl Sundqvist som är vd för den regionala näringscentralen Concordia.

Carita Rönnqvist som bor i Jakobstad men arbetar i Karleby anlitar ofta flyget och hon är upprörd både över Finnairs tidtabeller från Kronoby men också över prispolitiken gentemot Vasa flygstation.

- Det är ganska märkligt att man åker via Kemi när man tar kvällsflyget kl 19.50 från Kronoby till Helsingfors, säger Carita Rönnqvist.

Carita Rönnqvist är också upprörd över Finnairs biljettpriser och har två färska exempel.

- Jag skall åka till Tanger i Marocko, Finnairflyget från Kronoby kostar 1800 euro, från Vasa kostar samma resa via Helsingfors 680 euro. Min man åker till Casablanca vid en annan tidpunkt, hans resa kostar 2600 euro från Kronoby men 460 från Vasa.

Carita Rönnqvist misstänker att det här är ett sätt för Finnair att styra resandet till Vasa.

Bildtext Carita Rönnqvist.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

"Det här är absurt"

Vd Jarl Sundqvist vid näringscentralen Concordia i Jakobstad är inte glad över den nya tidtabellen som gäller från den 27 mars.

- Det finns flera besvikelser här, en är avgången 19.50 med en mellanlandning i Kemi, det är absurt, säger Jarl Sundqvist.

Enligt Jarl Sundqvist kom man för ungefär ett år sedan efter påtryckningar på Finnair från näringslivet i regionen. Handelskammaren och näringscentralen var överens om att Finnair skulle förhålla sig prisneutralt till Kronoby och Vasa. Det här har enligt Jarl Sundqvist fungerat jättebra.

Bildtext Jarl Sundqvist.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Carita Rönnqvists erfarenheter talar ett annat språk.

- Om ditt exempel stämmer så låter det mycket märkligt och jag är nog förvånad och överraskad, säger Sundqvist.

Finnairs nya tidtabeller gäller från 27 mars till den 17 juni. Enligt den nya tidtabellen är det vardagar bara det tidiga morgonflyget 5.35 och eftermiddagsavgången kl. 14 som går direkt till Helsingfors från Kronoby. Morgonflyget kl. 10 mellanlandar i Tammerfors och kvällsflyget kl. 19.50 åker först till Lappland, till Kemi och hämtar mera passagerare.

På lördagar mellanlandar flyget 13.50 i Jyväskylä, returen från Helsingfors till Kronoby lördag-söndag 16.55 mellanlandar också i Jyväskylä.

Yle Österbotten har försökt nå Finnair för en kommentar utan att lyckas.

Diskussion om artikeln