Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kritik mot Trumps anklagelse: "Han avlyssnades inte"

Från 2017
Uppdaterad 17.03.2017 18:16.
Trump Tower i New York med en övervakningskamera i förgrunden.
Bildtext Trump Tower i New York med en övervakningskamera i förgrunden.
Bild: EPA JUSTIN LANE

Senatens underrättelseutskott har slagit fast att det inte finns några bevis för att Barack Obama skulle ha avlyssnat Donald Trump inför presidentvalet.

- På basis av den information vi har, ser vi inga indikationer på att Trump Tower var föremål för övervakning av någon del av USA: s regering antingen före eller efter valdagen 2016, sade republikanen Richard Burr, som är ordförande för Senatens underrättelseutskott, i ett uttalande.

Tidigare på torsdagen konstaterade också Paul Ryan, den republikanske talmannen i Representanthuset, att ”någon sådan avlyssning inte hade existerat”.

För några dagar sedan kom Representanthusets underrättelseutskott till samma slutsats.

Trump viker inte

Trump skrev på Twitter den 4 mars att Obama hade låtit avlyssna Trump Tower strax innan valet. Trump har inte presenterat några bevis, men fortsätter hävda att anklagelserna stämmer.
Vita huset avfärdade resultatet av Senatens underrättelseutskotts utredning under torsdagen och vidhöll att Trump inte backar.

- Han står fast vid sin sak, sade Vita husets talesman Sean Spicer vid ett presstillfälle.

Vita huset hänvisade till rapportering i Fox News om att Obama skulle ha bett den brittiska underrättelsetjänsten GHCQ att avlyssna Trump. En talesperson för GHCQ kallar Fox påståenden för "nonsens" och "löjliga".

På onsdagen antydde Trump i en intervju med Fox News att bevis kan komma att presenteras inom de närmaste två veckorna.

Diskussion om artikeln