Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fortsätter den åländska dominansen i #ligatipset2017?

Från 2017
Uppdaterad 07.03.2018 08:24.
Jani Lyyski med mästarbucklan framför IFK Mariehamns spelare under guldfesten.
Bildtext 2016 i ett nötskal: IFK Mariehamn vann guld, Åland tog hem ligatipset för andra året i följd.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Yle Sportens populära tippningstävling är tillbaka igen, för sjätte året i följd (ett faktum vi är ganska stolta över)! Fotbollsligasäsongen 2016 bjöd på en sällsynt dubbel när ligaguldet gick till IFK Mariehamn och också segern i Yle Sportens #Ligatipset2016 landade på Åland.

Ligatipset har i varierande omfattning och form blivit en del av Svenska Yle Sportens fotbollsbevakning och tippandet inleddes redan säsongen 2012.

Inför avspark i den inhemska fotbollsligan nu i vår är det igen dags att gnugga geniknölarna, analysera tränings- och cupmatcher, gå igenom spelarlistorna – och delta i #ligatipset2017.

Ligatipset.
Bildtext Delta i #ligatipset2017!
Bild: Yle

Vad har filurerna Tomas Antus, Oskari Karppinen, Mathias Vironen, Lennart Holmström och Aarre Hietanen gemensamt?

Svar: De är alla tidigare vinnare i Yle Sportens tävling "Ligatipset" som i år avgörs för femte gången.

I fjol gick ligaguldet till Åland och IFK Mariehamn och det är också på Åland bosatta tippare som lyckats ro hem segern de två senaste säsongerna. Hur går det i år, kommer oraklet 2017 igen från fredens öar?

Explosiv tillväxt

Tillväxten har varit explosiv när deltagarantalet från den första upplagan till 2013 mer än fyrdubblades. Utvecklingen fortsatte också 2014 när deltagarantalet mättes i helt nya hundratal.

År 2015 genomfördes tävlingen i samarbete med en extern partner, men inför 2016 återgick ligatipset till sin bekanta, grymma och bevisligen populära form.

I fjol deltog över 500 tippare i tävlingen där endast rätt lag på exakt rätt plats i sluttabellen ger poäng! Bara två bidrag hade IFK Mariehamn som etta i tabellen.

Sparv, Hämäläinen, Strandvall, Schüller, Eremenko...

Det första året tävlade man om ett bokpris, 2013 fungerade Tim Sparv som ambassadör och han efterträddes på posten av Kasper Hämäläinen.

Säsongen 2015 var det VPS forne lagkapten och dåvarande Iranproffs Sebastian Strandvall som axlade ansvar som ambassadör för Svenskfinlands finaste fotbollstävling, medan den dåvarande Häckenmittfältaren och landslagsprofilen Rasmus Schüller var tävlingsambassadör i fjol.

Inför i år har Yle Sporten värvat den yngsta brodern i fotbollsfamiljen Eremenko som ambassadör för #Ligatipset2017.

Med egen erfarenhet av ligaspel med FF Jaro ger han också sin egen synpunkt på hur ligan kommer att sluta och bidrar med tävlingens huvudpris: en signerad FC Basel-spelskjorta.

Jämnt 2012

HJK knep guld hösten 2012 och Åbolagen delade broderligt på de mindre ädla medaljerna. Delning blev det också fråga om i täten på Ligatipset, när fyra deltagare hade satt fyra rätt i tabellen. I tävlingen deltog 37 bidrag.

Den gången gick segern till Åbo och Tomas Antus via tiebreak.

Dominans 2013

Segern i Ligatipset 2013 gick också till Åbo med en för formatet bländande insats. Oskari Karppinen lyckades sätta hälften av lagen i tabellen på rätt plats i april 2013 och belönades med en signerad spelskjorta av Tim Sparv.

Tätt i täten 2014

År 2014 slogs deltagarrekordet med hästlängder för Yle Sportens tipstävling då över 450 bidrag lämnades in före spelstopp.

Det var tre herremän om budet när resultaten i ligan klarnat. Trion Andreas Matkala, Mikael Jakobsson från Jakobstad och Mathias Vironen från Vasa hade alla träffat sex av tolv lag rätt i tabellen, men Vironen tog hem spelet eftersom han hade träffat rätt på både guld- och silverposition.

Vinnaren Vironen fick på hösten post från Polen - en signerad spelskjorta av Poznans och landslagets Kasper Hämäläinen.

Åländsk gloria 2015

För säsongen 2015 testade Yle Sporten ett externt samarbete med en annorlunda poängsättning. När SJK korats till mästare och Jaro flyttats ned till division ett stod ålänningen Lennart Holmström som segrare.

Lennart Holmström och Mikael Wallsten landat på exakt samma antal felpoäng, 20 stycken. Segern gick till Åland och 48-åriga Holmström, som visade sig ha prickat in två lag (FC Inter och FC KTP) på exakt rätt placering i tabellen.

Andra raka till Mariehamn

Aarre Hietanen, ursprungligen från Kolari, vann fjolårets ligatips med fem rätt av tolv möjliga. Hietanen lyckades pricka in HJK (2:a), SJK (3:a), KuPS (7:a), PS Kemi (9:a) och PK-35 (12:a) på rätt plats i tabellen när han avlade sin rad i slutet av mars.

Hietanens notering blev bara en poäng ifrån Oskari Karppinens rekord från 2013, då Åbobon satte hälften av lagen rätt i tabellen inför säsongen.

Ligatipset, Hall of Fame:

  • 2012, Tomas Antus
  • 2013, Oskari Karppinen
  • 2014, Mathias Vironen
  • 2015, Lennart Holmström
  • 2016, Aarre Hietanen

På eftermiddagen den 28 oktober vet vi vem som tagit hem spelet i #ligatipset2017!

Diskussion om artikeln