Den underbara känslan man inte gärna skyltar med
Stolthet, en underbar, euforisk känsla men samtidigt någonting man inte vill skylta för mycket med? Dokumentären Stolthet utforskar denna känsla via flera människors berättelser.
- Man ska inte skryta om sig själv, det är ganska allmänt känt, men att känna stolthet är samtidigt att vara fullt och genuint sig själv, säger Olli Karvonen. Han arbetar i en keramikverkstad tillsammans med kompisarna Casper och Wille. De drömmer om att skapa en verkstad tillsammans där de kan försörja sig på sin kreativitet.
Soroush Mehrabkhani kom till Finland som liten och hade svårt att anpassa sig. Familjen levde i ett område med många rasister, skolan började gå dåligt och Soroush ville bara vara hemma för sig själv.
- Det fanns ingen glädje i mitt liv.
Han lyckades ta sig ut ur misären genom hårt arbete och stenhård fokusering på studier.
- Det var min enda väg ut därifrån, min enda väg till lyckan.
Idag är Sorosuh enormt stolt över att kunna berätta hur han lyckades ta sig ur sin återvändsgränd och skapa en givande tillvaro i Finland.
Andra som berättar om hur och varför de känner stolthet är bland annat, Carita Liljendahl, som kom över en traumatisk skilsmässa utan att använda läkemedel, Inga-Britt Qvarnström som är stolt över hur bra relation hon hade med sin sedan länge döda pappa.
Dessutom gör kören Out'n Loud en flashmob på Helsingfors metro och Harriet Fagerholm berättar hur hon byggde upp sin tillvaro efter en svår burnout. Gemensamt för alla medverkande är att de känner genuin stolthet för någonting de gjort eller varit med om i sina liv.
En känsla man kan tillåta sig själv
Anna Blom som är en av dokumentärens regissörer besökte Yle Vega och programmet Vega Kväll torsdagen 16.3.2017. Bland annat berättade hon hur man valt ut personerna i dokumentären och sitt eget förhållande till stolthet
- Jag satte in en annons i tidningar och på Facebook och sedan valde vi ut sådana som hade en konkret och bra story. När man sedan har en bukett av historier så märker man kanske att nu har vi exempelvis bara kvinnor över 50, vi måste ha lite unga män också. Barnen tog vi med ganska sent för vi märkte att det behövs, de har ofta en ganska fräsch inställning.
- Vi vill berätta att det är okey att tycka om sig själv. Det var en del introspektion också med den här filman och jag tycker stolthet är en skön känsla som man kan tillåta sig att känna.
Lyssna på hel intervjun här:

Vega Kväll: Om dokumentären Stolthet
Orginaltitel: Stolthet (Finland 2016)
1 år på Yle Arenan.
Regi: Anna Blom och Ville Tanttu.
Produktion: ja! media production.