Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

FN:s mörka historia – beskyddaren blev ett hot

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 12:25.
Nattlig bild av foten på en soldat som står på en gräsmatta.
Bild: SVT

FN:s historia rymmer många hårresande skandaler om övergrepp där världsorganisationen försökt tysta dem som slår larm.


- Lojalitet är vacker när den för saker vidare, men destruktiv om man gömmer onda handlingar under den, säger FN-veteranen Elisabeth Rehn.

CAR blev värsta skandalen

De franska Sangaris-soldaternas övergrepp i Centralafrikanska republiken 2014 och FN:s sätt att hantera dem ledde till en av de värsta skandalerna i världsorganisationens historia.

Frankrike kallade hem de misstänkta soldaterna och inledde en utredning som lades ner två och ett halvt år senare utan att en enda soldat blev åtalad. FN-chefen Anders Kompass som slog larm blev först uppmanad att avgå, sedan avstängd. Trots att han blev friad i en extern utredning, så valde han senare att lämna FN på grund av förtroendebrist.

Men fallet Anders Kompass är inte unikt - detsamma har hänt förr.

Västafrika: Hjälparbetarna krävde sex med småbarn

Asmita Naik arbetade för FN:s flyktingorganisation UNHCR på 90-talet och i början av 2000-talet. Hon berättar nu för första gången sin historia - och det är en historia som låter obehagligt bekant. Hösten 2001 åkte Naik till Västafrika för att undersöka hur konflikterna i Guinea, Sierra Leone och Liberia påverkade barnen. Och det fanns en berättelse om sexuella övergrepp som upprepades om och om igen.

Man undrar om FN inte lärt sig något på de 15 år som gått?

Asmita Naik, f.d. UNHCR-anställd

- Varje gång vi frågade vem förövarna var, så blev svaret hjälparbetare. När vi kom till Sierra Leone, där det pågick en fredsbevararoperation, så talade de också om fredsbevarare. De krävde sex med småbarn i utbyte mot den hjälp de delade ut, berättar Asmita Naik.

Den före detta FN-anställta Asmita Naik som slog larm om de sexuella övergreppen i Västafrika 2001.
Bildtext Asmita Naik
Bild: Yle

Efter tre veckor i Västafrika åkte Asmita tillbaka till Geneve. Det första hon gjorde var att skriva en rapport om de övergrepp hon hört om. Rapporten listade namnen på 67 hjälparbetare och fredsbevarare från 40 olika organisationer.

- Jag hade skrivit ner alla detaljerna i rapporten, så det fanns mer än nog med bevis. Men trots det hände ingenting på de första två veckorna. Rapporten vandrade från mellanchefsbord till mellanchefsbord, berättar Asmita. Men Asmita var inte den enda som hade fått nys om övergreppen. Media var också på fallet, som i rubrikerna fick namnet Sex för mat-skandalen.

-UNHCRs strategi var att försöka få rapporten att verka överdriven och baserad på bristfällig forskningsmetodologi, säger Asmita.

Mitt beslut var det enda rätta.

Asmita Naik, f.d. UNHCR-anställd

Trots påtryckningar och press kände Naik att hon gjorde det enda rätta när hon rapporterade övergreppen.

- Det var ett medvetet val mellan att antingen spela med och försöka tysta ner övergreppen eller att stå upp och berätta om det vi upptäckt. Jag visste att priset skulle bli högt, men jag kunde bara inte släta över sådana övergrepp.

Det beslutet fick följder. Karriären inom FN tog slut och det blev väldigt svårt att hitta ett nytt jobb.

Elisabeth Rehn
Bildtext Elisabeth Rehn
Bild: Yle

Många knivhugg i ryggen inom FN

-För att man ska få ett bättre jobb inom FN, så måste man röja undan dem som är i vägen. Därför hugger man gärna knivar i ryggen på dem, säger FN-veteranen Elisabeth. Hon har varit FN:s människorättsrapportör och undergeneralsekreterare i Bosnien och Hercegovina. Rehn bekräftar att FN ofta valt att tiga om övergrepp.

Man ska vara lojal mot uppdraget. Det är att beskydda civilbefolkningen.

Elisabeth Rehn

- FN säger ju att man inte ska kacka i eget bo, att man ska vara lojal. Men vad är det för en lojalitet? Man ska ju vara lojal mot uppdraget och det är att beskydda civilbefolkningen. Kvinnor och barn har en speciell status. Ska man då vara lojal mot dem som bryter mot det här uppdraget? Lojaliteten är vacker när den för saker vidare, men den är fullkomligt destruktiv om man gömmer onda handlingar under den. Och det har tigits alldeles förfärligt mycket, säger Elisabeth Rehn.

Försöken att tysta dem som slår larm är inte unika - det gäller tyvärr också övergreppen. Land efter land, fredsbevararoperation efter fredsbevararoperation. Statistiken nedan presenterades av FN i början av mars.

Här är övergreppen begångna av FN-personal:

Haiti: Woody Jeans berättelse

Haiti har i decennier skakats av naturkatastrofer, våld och nöd.
Och såväl FN-soldater som FN-polis har skickats dit i tiotusentals för att skydda och hjälpa befolkningen.

Men så började rapporter komma om att FN:s egen personal själva begick övergrepp mot civila. Även barn. Ett av de barnen var Woody Jean. Han var fattig och funktionsnedsatt och levde till stor del på gatan. Ända sedan han var liten hade han sökt sig till de pakistanska FN poliserna, som i flera år varit posterade i hans hemstad Gonaives. Och ända sedan sju års ålder hade han utnyttjats sexuellt av FN-poliserna.

En gata i styaden Gonaives i Haiti våren 2017.
Bildtext Gonaives, Haiti (våren 2017)
Bild: SVT

Övergreppen kunde ske i bilar, ibland mer öppet på parkbänkar eller på nätterna vid det centrala torget i staden. Till slut anmälde Woodys syskon några FN-poliser för våldtäkt på deras lillebror.

- De tog till sig Woody och låtsades hjälpa honom men i stället har de utnyttjat honom. Jag tycker att de är elaka. Eftersom Woody har mentala problem har de utnyttjat situationen. De har också barn, de borde tycka om honom, säger Woodys syster Junie Jean.

Woody skickades till sjukhus för en undersökning som visade att han hade blivit utsatt för upprepade våldtäkter. Woody Jeans anus var ett stort hål.

De våldtar våra barn, sen åker de tillbaka hem.

Junie Jean
Junie Jean
Bildtext Junie Jean
Bild: SVT

- Fn säger att de kommer till vårt land för att hjälpa oss, men misshandlar och utnyttjar oss. De våldtar våra barn, sen åker de tillbaka hem. De gör vad de vill, och vi litar inte på dem, säger Junie Jean.

Woody Jean bor idag på ett statligt barnhem och har svårt att prata om det som har hänt.
Han är bara ett av offren för FN styrkorna i Haiti.

Förslag om ny FN-tribunal

2015 gjordes ett försiktigt formulerat förslag om att inrätta en internationell FN-domstol, en tribunal, som skulle ha jurisdiktion över hela FN:s fältpersonal och alla olika kategorier av fredsbevarare. Förslaget ingick i en global studie om kvinnor, fred och säkerhet. Elisabeth Rehn var medlem i studiens rådgivargrupp. Hon säger att tankarna på en tribunal fick ett svalt mottagande

- Det blev kalla handen i diskussionerna som vi förde med representanter för olika länder, så knappast blir det någonting av det, säger Rehn.

Så egentligen gav ni ert försiktigt formulerade förslag utan större förhoppningar om att det någonsin skulle genomföras?

- Vi hade också många andra krav och förslag. Det som är sorgligt och har gjort mig lite missmodig är att många av de här förslagen fanns redan för 15 år sedan. Ellen Johnson Sirleaf och jag besökte 14 olika konfliktområden. Vi talade med kvinnor, flickor, militärer, mördare, presidenter och andra brottslingar. I vår rapport gjorde vi många rekommendationer. Dessvärre är en del av dem nu i den här globala studien, eftersom de har inte blivit uppföljda eller implementerade, säger Rehn,

Elli Flén
Bildtext Elli Flen
Bild: Yle

De fläckfria finländarna

- Finländarna hör ju till de bästa nationerna när man ser på sexuellt utnyttjande och övergrepp i operationsområdet. Men det är ibland svårt att avgöra var gränsen går för utnyttjande av en människa i en sårbar position, säger kommunikationskonsulten och nykarlebypolitikern Elli Flen, som själv deltagit i två natoledda militära fredsbevararoperationer och en civil krishanteringsoperation. Hon har hört hur snacket går.

- Jag har hört fredsbevarare av olika nationaliteter skryta om vilka bordeller de besökt, hurdana kvinnor de har träffat där och hur det har gått till.

Har det varit finländare?

- Finländare och även andra nationaliteter, säger Flen, men tillägger:

Personligen kan jag inte förstå hur någon vuxen karl kan tro att en 16-årig flicka vill ha sex med en obekant, utländsk karl.

Elli Flen

- 99% av mina tjänstgöringskamrater har varit goda karlar som aldrig skulle få för sig att köpa sex av en prostituerad, så man ska inte dra hela styrkan över en kam. Men om det finns ett rötägg i styrkan, så förstör det hela styrkans image där på orten. Och om man inte rensar ut eventuella rötägg så sprider sig beteendet.

- En av gångerna när en fredsbevararkollega satt och skröt med sina erövringar på en bordell i Makedonien så frågade jag om han inte förstår att hon med största sannolikhet var tvingad till det. Men han vidhöll att hon nog minsann såg ut att njuta. Personligen kan jag inte förstå hur någon vuxen karl kan tro att en 16-årig flicka vill ha sex med en obekant, utländsk karl, säger Flen.

Nya åtgärder - långsam förändring

I FN:s högkvarter i New York är övergreppen en högst aktuell fråga. Efter Anders Kompass-historien har man tagit krafttag - man har tillsatt en särskild samordnare för att förbättra FN:s åtgärder mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp. Den 9 mars i år kom FN med ytterligare ett åtgärdsprogram - och den nya generalsekreteraren António Guterres har satt kampen mot övergreppen som en av de viktigaste frågorna för FN. Men förändringen sker långsamt, säger Elisabeth Rehn.

- Jag kommer nog aldrig att få se frukten av det arbete jag har varit med om att göra. Men vi får vara tacksamma för varje steg.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 19.3.2017 stod det att Elli Flen är journalist. 21.3.2017 kl.12.24 är det rättat till kommunikationskonsult.

Diskussion om artikeln