Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk domare beslutar om Johaugs öde

Från 2017
Uppdaterad 17.03.2017 12:43.
Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna.
Bildtext Johaugs öde klarnar under de kommande månaderna.
Bild: Heidi Koivunen/AOP

En finländare spelar stor roll då Therese Johaugs dopningsdom tas upp i idrottens skiljedomstol Cas. Markus Manninen är en av tre domare som ska besluta i målet.

En finländare och en amerikan utgör två av tre domare som bestämmer om Therese Johaug ska få delta i OS eller inte.

Som Yle Sporten tidigare rapporterade ska bägge parter – alltså Therese Johaug och internationella skidförbundet Fis, som överklagat Johaugs avstängning – utse en domare var.

Nu har det skett.

Therese Johaug har utnämnt amerikanen Jeffery G. Benz medan Fis valt Markus Manninen. Parterna hade en lista på 300 kvalificerade jurister att välja på.

Avråddes från att välja finländare

Då det tidigare spekulerades i domarvalen avrådde tidigare Cas-domaren Bård Racin Meltvedt Johaug från att välja en finländsk domare.

– Jag skulle kanske akta mig för Finland och i stället sikta mig in på Danmark, Nederländerna eller Sverige, sa Meltvedt till NRK förra veckan.

Johaugs advokat Christian B. Hjort vill inte kommentera valet av Manninen.

Benz förkortade Sjarapovas dom

Jeffery G. Benz var delaktig i Cas-processen mot tennisspelaren Maria Sjarapova. Sjarapovas dom förkortades från två år till 15 månader av Cas.

Johaugs nya advokat Mike Morgan försvarade Sjarapova.

– Vi har gjort en bedömning och letat efter en domare som baserat på tidigare domar visar en kompetens som är lämplig för vårt fall, säger Hjort till NRK.

Enligt NRK har Morgan försvarat idrottare framför Benz i Cas tre gånger. Två gånger förkortades domen och en gång frikändes idrottaren helt.

Ska utse huvuddomare

Till följande ska Manninen och Benz tillsammans utse en tredje domare, som agerar huvuddomare i fallet.

De båda parterna kan fortfarande komma med invändningar gällande valen av Benz och Manninen, för att garantera opartiskhet. Hjort har meddelat till NRK att han inte kommer att ifrågasätta valet av Manninen.

Therese Johaug blev avstängd i 13 månader på grund av clostebol. Fis är missnöjd med straffet och vill se en strängare dom. Om Cas skärper domen missar Johaug högst antagligen OS.

Diskussion om artikeln