Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ruttna träd fälls i Åbo centrum

Från 2017
Uppdaterad 17.03.2017 13:57.
Tsarpopplar fälls i Åbo centrum.
Bildtext Så här såg det ut 2013 då tsarpopplar fälldes på Eriksgatan i Åbo. Nu ska fler träd fällas innan olyckan är framme.
Bild: Yle/Johanna Burman

Flera träd som kan bli farliga ska huggas ner i Åbo centrum i början av nästa vecka. Träd fälls på Vårdberget, Eriksgatan, Nylandsgatan och i Olavsparken.

Trädens skick har granskats flera gånger under åren och är nu i så dåligt skick att stadens experter anser att de kan förorsaka fara. En del av träden är redan så sneda och vinda att grenarna skrapar i marken vilket innebär en risk för förbipasserande.

Två almar intill Kaskisgatan och två lindar intill Vårdbergsgatan kommer att fällas. Dessutom fälls en lind och en björk längs med Östra Strandgatan. I hörnet av Eriksgatan och Allégatan fälls en poppel och på Nylandsgatan 4 en lönn.

Åbo stad planterar nya träd

Träden granskas kontinuerligt och staden försöker vårda och skydda träd i förebyggande syfte för att garantera att träden är livskraftiga och förgyller stadsbilden länge.

- En del av de träd som vi nu är tvungna att hugga ner kommer i framtiden att ersättas med nya träd, säger stadens trädexpert Aki Männistö. På grund av klimatförändringen har Åbo stad breddat utbudet av träd i staden och vi måste noggrant fundera innan vi gör ett beslut om vilka träd vi planterar.

Trädfällningen inleds på måndag morgon den 20 mars och arbetet fortsätter på tisdag. Arbetet kan tidvis förorsaka störningar i trafiken.

Diskussion om artikeln