Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Talkaraoke åt folket!

Från 2017
Uppdaterad 20.03.2017 07:20.
X3M-tv: Talkaraoke med Succémorgon - Spela upp på Arenan

Gillar du karaoke men är trött på att sjunga? Talkaraoken har kommit till din undsättning. Vill du exempelvis prata som Ted "militärmästaren" Forsström har du nu din chans!

Talkaraoken fungerar precis som det låter. Du står vid en mikrofon och läser upp ett tal i takt med att texten färgas, gärna med inlevelse. Precis som i vanlig karaoke kan du välja gamla klassiker, men i stället för Anssi Kela och Bryan Adams är det Martin Luther King eller Carl XVI Gustaf som är originalartist (eller Ted Forsström).

Hur känns det då att testa talkaraoke, är det annorlunda än sångkaraoke? Jo, det finns ett podium på scenen och blickarna dras till en på ett annat sätt. På en karaokebar kan man gömma sig bakom publiksorlet, men vid podiet får du mer uppmärksamhet och respons.

Det lönar sig att tänka över talvalet, om du som vit man väljer att hålla ett tal av Adolf Hitler kan det bli konstig stämning. Men kontroversiella tal är ändå inte ovanliga.

- Timo Soinis ’jytky’ är ganska populärt bland invandrare och högermänniskor kan ibland välja kommunisttal, säger Carl Sebastian Lindberg som var med och startade talkaraokekvällarna.

Död åt Apollo 11

Alla tal på Lindbergs karaokelista har inte hållits. Bland annat kan man dödförklara de två första människorna på månen.

- Det talet skrevs utifall att månlandningen år 1969 skulle ha misslyckats och raketen kraschat på månen. Det var till för USA:s dåvarande president Richard Nixon. Men talet är ganska vackert, det handlar om att människan fortsätter utforska och att astronauterna dog för sin övertygelse.

Om man är på domedagshumör kan man också låtsas vara Englands drottning Elizabeth och förklara att tredje världskriget brutit ut. Det talet skrevs under Kalla kriget på 1980-talet och får en att undra vilka slags förberedda tal dagens ledare har i sina skrivbordslådor.

Talkaraokekvällar ordnas av The Speech Karaoke Action Group. Nästa ordnas den 17.3 på Nationalteaterns Lavaklubi.

Diskussion om artikeln