SK: Många femstjärniga kommuner i Österbotten
Suomen Kuvalehti har listat de mest livskraftiga kommunerna i Finland. 59 kommuner får fem stjärnor och elva av dem är från Österbotten.
Det lär inte förvåna någon att Grankulla, Sibbo och Helsingfors utgör topptrion i kommunrankingen, men att elva av femton kommuner i Österbotten tar sig med på listan kan redan få folk att höja på ögonbrynen.
Högst upp av de österbottniska kommunerna ligger Nykarleby på en 15:e plats. De övriga kommunerna är Korsnäs (26:a), Pedersöre (27:a), Korsholm (32:a), Vörå (35:a), Larsmo (38:a), Jakobstad (39:a), Närpes (43:a), Kronoby (44:a), Vasa (49:a) och Malax (52:a).
- Jag hade inte förväntat mig en så här stark representation från Österbotten, men livskraftindexet är väldigt starkt för de flesta av de här, säger forskaren Timo Aro till Suomen Kuvalehti.
Stadsdirektören inte förvånad
Att Nykarleby ligger så högt upp i rankingen förvånar inte stadsdirektören Gösta Willman.
- Inte direkt, men det är klart att om vi ligger före Vasa så är det aningen överraskande, konstaterar Willman till Yle Österbotten.
- Vi känner oss livskraftiga och vi finns mitt i ett framgångsrikt landskap. Näringslivet är starkt och mångsidigt, men ingalunda bara pälsnäringen. Vi har många exportföretag som vi lever på, av och med. Så det känns bara bra.
Willman är inte heller överraskad att det som helhet går bra för Österbotten med elva kommuner inom de 59 livskraftigaste kommunerna i Finland.
- Landskapet är ett livskraftigt landskap och det kommer att ha en framtida betydelse på statusen på sjukhuset som nu har varit lite ifrågasatt. Nog är det ju jätteroligt att de österbottniska kommunerna ligger högt i rankingen.
Små kommuner utanför centralorter gynnas
Faktorer som mest inverkar på livskraften är sysselsättnings- kontra arbetslöshetsgraden samt befolkningsutvecklingen. På dessa punkter ligger Nykarleby högt, medan närliggande centralorter som Vasa och Karleby får sämre betyg.
- Centralorter förlorar lite i den här rankingen. Eftersom en låg röstningsaktivitet, företagens låga mängd i förhållande till invånarantalet samt en låg sysselsättningsgrad sänker på livskraftindexet, konstaterar Aro.