Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu finns ett tillfälligt avtal om serviceboendet Nova i Hangö

Från 2017
Nova servicehus i Hangö
Bildtext Stiftelsen Hangö servicebostäder driver servicehuset Nova.
Bild: Yle/Linus Westerlund

I väntan på ett beslut från Marknadsdomstolen har nu Hangö stad gjort upp ett tillfälligt avtal med stiftelsen Hangö servicebostäder om Novas serviceboende i fastigheten Torsken.

Stiftelsen för Hangö servicebostäder vill att konkurrensutsättningen om vården vid Nova görs om och har vänt sig till Marknadsdomstolen i frågan.

Stiftelsen äger fastigheten Torsken och har också drivit serviceboendet. Stiftelsen förlorade ändå konkurrensutsättningen.

Företaget Esperi Care vann istället upphandlingen.

Men Esperi Care är inte villigt att börja innan Marknadsdomstolens beslut är klart.

Grundtrygghetsnämnden beslöt på sitt möte på torsdagen (17.3) att staden och stiftelsen Hangö servicebostäder gör upp ett tillfälligt avtal från och med 1 april. Under april månad har avtalet samma villkor som hittills.

Från och med maj är avtalet tillfälligt, det vill säga i praktiken tills dess att Marknadsdomstolen har fattat sitt beslut.

Förutom processen i Marknadsdomstolen anser stiftelsen också att Hangö begick ett avtalsbrott då staden konkurrensutsatte vården på serviceboendet Nova. Stiftelsen har anlitat jurister och väntar på ett svar från Hangö stad i den frågan.

Staden har väntat med ett svar i frågan och har bland annat sagt att det inte är bråttom i frågan eftersom processen i Marknadsdomstolen ännu är på hälft.