Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Författarduo ger lyft åt litteraturfest – årets tema är freaks

Från 2017
Hannele Mikaela Taivassalo och Malin Kivelä.
Bildtext Hannele Mikaela Taivassalo (till vänster) och Malin Kivelä.
Bild: Yle/Roger Källman

Vasa LittFest är ett litteraturevenemang som årligen ordnas i Vasa. I år har festivalen genomgått en förändring i och med de nya konstnärliga ledarna Malin Kivelä och Hannele Mikaela Taivassalo. De har låtit sina egna passioner komma fram i planeringen och på så sätt gjort festivalen mer personlig.

Temat för littfesten i år är freaks, och de två författarna säger i en intervju med Jessica Morney att det är ett ämne som de själva går i gång på. Hannele Mikaela Taivassalo förklarar varför de valde just det;

– På samma sätt som jag gör när jag skriver, man söker där man har sitt eget intresse. Vi har planerat den här festivalen utgående från oss som läsare. Vad vi tänder på, vad vi tycker litteratur kunde vara och hur man kunde få en littfeststämning.

– Det här med freaks kom mycket naturligt, där rör vi oss gärna. Vad är freaks? Vad är konstigt?

Var går gränsen mellan normalt och icke normalt? undrar Taivassalo.

Festivalen har redan funnits i 15 år och sökte nu en uppdatering.

– Vi ville förnya festivalen och det har vi försökt göra vad gäller programupplägg och innehåll, säger Malin Kivelä.

Gå i säng med Petter Lindberg

Något de ändrat för att göra det hela mer intimt är konceptet Petter Lindbergs soffa. Tidigare har det gått ut på att författarna fått sitta i soffan med Lindberg och bli intervjuade. Taivassalo berättar om deras nya idé;

– Genom att göra det till en säng, Lindberg får vara i säng med författarna han intervjuar. Vi gör det till offentliga intimiteter.

Resurserna har ändå varit ganska begränsade och de två ledarna har inte kunnat förverkliga alla de idéer de hade från början.

Spår av teater och performance

Både Taivassalo och Kivelä ville även hålla kvar många element som de själva tyckt om då de gästat tidigare år. Enligt dem har Vasa LittFest tidigare varit ett litterärt samtal, inte ett evenemang där böcker marknadsförs. Taivassalo förklarar deras resonemang;

– Det här har alltid varit en liten festival, den gör en viss intimitet möjlig och den har vi velat hålla kvar. Även andra moment som vi tyckt om har vi inte tagit bort bara för förändringens skull utan varit glada över att få förvalta. Så som till exempel barnens littfest och skolbesök.

Taivassalos och Kiveläs gemensamma bakgrund inom teater och performance av olika slag har även satt sina spår i slutresultatet.

– Jag tänkte genast på fredags- och lördagsfesterna. De är som små föreställningar av oss egentligen. Det finns ett manuskript med repliker och dramaturgi, säger Kivelä

Taivassalo kompletterar med att säga att de även satsat på sitt tema under lördagens fest.

– När olika konstformer möts uppstår något ännu mer. Vi har tagit in en fakir och burleskerier, och musiken är något som alltid funnits närvarande.

Årets Vasa LittFest ordnas 17.3-19.3.2017. På programmet kommer finnas allt från workshops för barn till paneldiskussioner och skolbesök.

Text: Jessica Björklöf
studerar journalistik och gör sin praktik hos Yle Nyheter

Diskussion om artikeln