Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Nordeas flytthot visar hur banker flyr undan sitt ansvar

Från 2017
Uppdaterad 17.03.2017 19:29.
Nordea
Bild: All Over Press

Nordeas hot om att flytta bort från Sverige väcker debatt. Ordkriget med svenska regeringen välkomnas ändå av många.

- Det lyfter upp frågan om huruvida bankerna bär sitt ansvar för de ekonomiska risker de utgör för samhället, eller om bara försöker smita undan, säger Nikodemus Solitander forskare vid Hanken.

Det stormar igen kring bankkoncernen Nordea. Den här gången handlar det inte om skattesmit, utan om bankens försök att smita undan sitt ansvar vid en bankkris. Nordea känner sig orättvist behandlad och hotar att flytta bort. Sveriges regering sätter ändå hårt mot hårt.

Nordea hotar att flytta sitt huvudkontor från Sverige om svenska regeringen höjer resolutionsavgifterna, de statliga bankavgifter som ska fungera som en buffert vid en eventuell bankkrasch.

Svenska staten vill se till att skattebetalarna inte ska tvingas ta den ekonomiska smällen vid en eventuell bankkrasch. Sveriges ekonomi mår visserligen bra, men bostadsbubblan oroar och samhällets stora ansvar över banksektorn ses som en risk. Det ekonomiska ansvaret är enormt, eftersom Nordeas BNP är större än hela Sveriges BNP.

Nordeas taktik slår tillbaka

Nordea har tidigare försökt smita undan de här resolutionsavgifterna genom att göra alla sina nordiska dotterbolag till filialer under det svenska moderbolaget. Nu hotar ändå den här taktiken att slå tillbaka rejält.

Följden är att Nordea riskerar att tvingas betala extra bankavgifter på en halv miljard euro åt staten. Det här har fått bankjätten att surna till ordentligt och gå till attack mot regeringens planer.

Sveriges finansminister ger sig in i ordkriget

Sveriges socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson låter sig ändå inte skrämmas av Nordeas hot. Det här trots att bankkoncernen är en enorm skattebetalare och arbetsgivare.

Madgalena Andersson
Bild: All Over Press

Magdalena Andersson konstaterar att det kanske är bättre för Sverige och skattebetalarna om Nordea flyttar bort.

- Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en ekonomisk krasch. Om Nordea hålls kvar kommer Sverige att stå för risken för både de danska och norska kunderna om insättningsgarantin faller ut, säger Magdalena Andersson till svenska medier.

Buffert mot hotande bostadsbubbla

Den svenska banksektorn mår bra, men den överhettade bostadsmarknaden är ett hot. Bostadsbubblan riskerar att skapa en finanskris som påverkar hela Norden. Svenska staten måste därför gardera sig bättre mot en eventuell ny finanskris.

Den här omstruktureringen om koncentreringen av hela Nordeas bankkoncern innebär att vid en eventuell bankkris ligger allt ansvar ensam på Sverige. Och det är frågan om ett enormt ansvar och en enorm ekonomisk börda, också för vårt välmående västra grannland, eftersom Nordeas BNP är större än svenska statens.

Nordea upprepade hotet under sin bolagsstämma

Nordeas flytthot och tvisten med svenska regeringen handlar om att väga enorma ekonomiska risker mot uppenbara ekonomiska fördelar. Det konstaterade också Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos under Nordeas bolagsstämma i Stockholm i torsdags, där han upprepade flytthotet.

- Det förslag regeringen lägger fram om resolutionsavgiften är omöjlig för oss att leva med. För det första är den för hög för hela sektorn, och dessutom ska man inte använda den för att täcka ett budgetgap.

Björn Wahlroos
Bild: Yle

- Nordea kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst, sade också Björn Wahlroos.

På finansministerns kontring svarade Björn Wahlroos att konsekvensen nu ligger i den svenska regeringens knä.

Vart kan Nordea flytta?

Nu spekuleras det vilt i om och när och vart Nordea kan komma att flytta. Nordea säger själv att en flytt kan bli aktuell redan i år och att man vill hållas kvar i Norden. Blickarna har riktats mot Köpenhamn, men också Helsingfors är ett möjligt alternativ.

Frågan är ändå om de ekonomiska risker som Nordea utgör flyttar med, och vilket land som i så fall är redo att ta på sig de här riskerna och utsätta sina skattebetalare för dem? Nordeas huvudkontor håller på att bli en het politisk potatis.

Bankernas ansvar bör diskuteras

Ordkriget mellan bankjätten Nordea och Sveriges regering är välkommet. Det lyfter upp frågan om huruvida bankerna bär ansvar för de ekonomiska risker som de utgör för samhället, eller om man bara försöker smita undan. Det anser Nikodemus Solitander, som forskar i företagsansvar vid Hanken.

- Den stora frågan här handlar om finanskrisen och huruvida banksektorn har tagit ansvar för följderna av den självförvållade finanskrisen.

Det nya i ordkriget mellan Nordea och Sveriges finansminister är att man tydligare än förut lyfter upp katten på bordet gällande de risker som ett företag i sig utgör - en diskussion som Nikodemus Solitander tycker det är på tiden att man börjar föra grundligt.

Nikodemus Solitander, forskare i företagsansvar vid Hanken
Bild: Yle

- Finanskrisen visade ju klart och tydligt en hur stor risk bankerna och finanssektorn kan vara för samhället. Därför utgör också Nordea i teorin en ganska stor risk för de svenska skattebetalarna. Och sannolikt skulle de finländska skattebetalarna utsättas för samma risker om Nordea flyttar till Finland, säger Nikodemus Solitander.

Om Nordea skulle bestämma sig för att flytta sitt huvudkontor till Finland kunde alltså finländska skattebetalare tvingas rädda Nordea från en bankkrasch orsakad av den svenska bostadsbubblan.

Banksektorns rykte står på spel

I fallet Nordea står hela banksektorns trovärdighet och rykte på spel. En bankjätte som Nordea behöver knappast oroa sig för att kunderna skulle försvinna, men ett ytterligare försämrat rykte kan stå Nordea dyrt i framtiden, konstaterar forskaren Nikodemus Solitander.

- Om Nordea nu börjar göra det till en vana att spela ut flyttkortet för att få igenom sin vilja, kan det försvaga förtroendet för koncernen i framtiden. Är nästa steg att man till exempel hotar att flytta till Nederländerna eller till Bahamas, frågar sig Solitander som ändå inte tror att Nordea är redo att förbruka sitt rykteskapital.

Forskaren Nikodemus Solitander konstaterar ändå att Nordea inte är ensam om att agera etiskt tvivelaktigt. Tvärtom är de flesta företag etiskt schizofrena - man har fina etiska regler, av vilka man kanske följer vissa, men bryter mot andra.

- För mig existerar det inga fantastiska företag som alltid skulle agera på ett väldigt samhällsansvarsfullt sätt, det här gäller i synnerhet för bank- och finansbranschen som därför utgör en väldigt stor risk för samhället.

Diskussion om artikeln