Trump vill att handeln med Tyskland ska bli mera rättvis
Handeln med Tyskland måste gynna både USA och Tyskland, sade USA:s president Donald Trump efter mötet med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.
Handel, Nato och säkerhet. Det var några av de ämnen som de två världsledarna, USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, diskuterade under sitt första möte i Washington i dag.
Missnöjd med handelsunderskottet
Trump berömde Tyskland för att de lyckats förhandla bra avtal med USA men påpekade att USA nu vill se till att det jämnas ut och blir en mera rättvis balans mellan de två länderna.
- USA har behandlats orättvist av många länder under åren och det kommer att sluta nu. Jag tror på rättvis handel, sade Trump.
Trump har varit missnöjd med handelsunderskottet på 65 miljarder dollar med Tyskland. Men Merkel vill inte diskutera det i bilaterala samtal, för Tyskland gör sina handelsavtal via EU.
Industrichefer från Tyskland
Merkel hade med sig chefer för BMW, Siemens och andra tyska företag med omfattande verksamhet i USA på Washington-besöket.
De har funnits på plats för att betona att hundratusentals amerikaner jobbar för tyska företag i USA och också att Tyskland har mångfalt större investeringar i USA än tvärtom.
I bakgrunden finns hotet om importtullar på utländska produkter som Trump har kastat fram.
Trump har lanserat en "America first" -slogan så han är väldigt fokuserad på att allt samarbete med andra länder ska gynna USA.
Trump stöder Nato
Trump uttalade också ett starkt stöd för Nato på presskonferensen efteråt. Men han påpekade i samma andetag att de andra Natoländerna måste börja betala mera. Trump påpekade att några Natoländer är skyldiga stora summor, vilket är orättvist mot USA.
- De här länderna måste betala vad de är skyldiga, sade Trump.
Att Donald Trump tog upp just frågan om Nato var ingen överraskning. Trump har också tidigare kritiserat de Natoländer som inte sätter de förväntade två procenten av BNP på försvaret.
- Jag var tacksam över att presidenten betonade hur viktigt han tycker att Nato är. Nato är mycket viktigt också för oss. Det var inte utan goda skäl som vi beslutat att öka vår satsning på Nato, kommenterade Merkel.
Nationell säkerhet
Trump valde också att ta upp sitt favoritämne nationell säkerhet på presskonferensen.
Trump vill att USA och Tyskland tillsammans ska fokusera på hoten utifrån, och samarbeta gällande till exempel bekämpning av terrorism och mera specifikt kampen mot terrornätverket IS.
Inte så stor uppmärksamhet i USA
Även om alla stora amerikanska medier följde med mötet mellan de två världsledarna har Merkels besök inte väckt så stor uppmärksamhet i medierna som många hade väntat sig.
Största orsaken är att det har hänt mycket inrikespolitiskt i USA, så de amerikanska medierna har dominerats av nyheter om Trumps budget, hälsovårdsreformen och Trumps avlyssningsbeskyllningar.
Trump fick också inrikespolitiska frågor på presskonferensen efteråt.
Avlyssningsfrågan gemensam?
Bland annat fick Donald Trump frågor om beskyllningarna mot den tidigare presidenten Barack Obama om att han skulle ha avslyssnat Trump Tower. Trump höll fast vid sin beskyllning, trots att den inte kunnat bevisas. Han kastade också en kommentar om avlyssningen till Merkel.
- Kanske har vi åtminstone det här gemensamt, sade Trump till en Merkel som såg något konfunderad ut.
Det är svårt att säga om Trump avsåg det som ett skämt, eller om han verkligen ville beskylla Obama också för att ha avlyssnat Merkel.
Trump kan också ha syftat på ett händelseförlopp år 2013 då USA:s underrättelsetjänst ska ha avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon, något som USA då tillbakavisade.
Viktigt möte
Trots det står mycket på spel för de två ledarna under det här världsmötet.
Merkel har ett intresse för att bevisa att hon kan stå upp för europeiska värderingar men samtidigt ska hon se till att hon har en god relation till en viktig handelspartner.
Trump vill driva sin America first-agenda, men han vill samtidigt framstå som en respekterad statsledare och bevisa att han kan uppföra sig i internationella sammanhang, vilket han tidigare fått kritik för. Just nu har han dessutom intresse att flytta fokus från många inrikespolitiska bekymmer till trevligare samtalsämnen.
Detta första möte urartade inte i någon sammandrabbning men det var inte heller någon varm stämning i rummet. Merkel gav under presskonferensen Trump några konstiga blickar, och även om de två länderna på traditionellt vis berömde varandra kändes det tidvis lite påklistrat.
Det är inte så underligt. Trump har inte utmärkt sig som någon stor vän av Tyskland. Under valkampanjen både hyllade och häcklade Trump Merkel. Han kallade henne för en stor världsledare som ändå förstör Tyskland genom att ta in så många flyktingar.