Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Källa: Justitieministeriet hittar inga tecken på att Trump har avlyssnats

Från 2017
Uppdaterad 18.03.2017 10:33.
Trump Tower den 31 maj 2016
Bildtext Trump Tower den 31 maj 2016
Bild: EPA/JASON SZENES

Det amerikanska justitieministeriet är klart med sin utredning om huruvida den förre presidenten Barack Obama lät avlyssna Donald Trump, som Trump själv hävdat.

En tjänsteman som vill vara anonym säger till nyhetsbyrån Reuters att utredarna inte har hittat några bevis för Trumps påståenden om avlyssning. Justitieministeriets utredning ska nu behandlas i kongressen.

Både senatens och representanthusets underrättelseutskott har slagit fast att det inte finns några bevis för att Barack Obama skulle ha avlyssnat Donald Trump inför presidentvalet.

- På basis av den information vi har, ser vi inga indikationer på att Trump Tower var föremål för övervakning av någon del av USA:s regering antingen före eller efter valdagen 2016, sade republikanen Richard Burr, som är ordförande för senatens underrättelseutskott, i ett uttalande nyligen.

Den republikanska ordföranden för representanthusets underrättelseutskott Devin Nunes säger till CNN att han inte tror att ministeriets rapport innehåller dokument som skulle bekräfta Trumps beskyllningar.

Nunes säger till CNN att underrättelseutskottet fortfarande väntar på information från CIA och FBI för att avgöra om information som samlats in om amerikanska personer har misskötts.

Nunes lämnar enligt CNN dörren öppen för att kommunikationer mellan Trumps medarbetare och andra samlats in. Han säger att det finns många öppna frågor även om det är klart att president Obama inte gett order om att fysiskt avlyssna Trump Tower.