Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det finns tusentals flyktingbarn som ingen har koll på"

Från 2017
Uppdaterad 19.03.2017 13:36.
Informatör Max Holm på Rädda barnen
Bildtext Informatör Max Holm på Rädda Barnen

Historien om de afghanska flyktingbröderna Alijan och Jawed är en verklig solskenshistoria. För tusentals andra flyktingbarn som har kommit till EU är verkligheten en helt annan. Det säger informatören Max Holm vid Rädda Barnen.

Ingen vet ens hur många ensamkommande och minderåriga flyktingbarn det finns i EU.

- Tyvärr måste man konstatera att det inte finns uppgifter på det här eftersom systemen inte fungerar. Vi vet att det till exempel år 2015 kom 90 000 ensamkommande barn till EU, men uppgifterna om dem är ofullständiga. Tusentals barn går under jorden runtomkring i Europa, det finns överhuvudtaget ingen koll på var de befinner sig eller deras situation. Så tyvärr - den frågan är öppen.

Hur skulle du beskriva deras verklighet, hur har de det?

- Ensamkommande barn är alltid mer utsatta än andra. De är utsatta för våld, sexuellt utnyttjande och människohandel. Särskilt på flyktingförläggningarna i Grekland är förhållandena mycket undermåliga. Barnen har inte tillgång till basservice, de har inte tillgång till skolgång, deras rättigheter bevakas inte och processeringen kan i många fall dra ut över till och med ett år.

Men hur kan man placera barn i sådana här lägerliknande förhållanden, ensamma?

- Det är ju det man absolut inte borde få göra, utan barn ska placeras i utrymmen som är anpassade för barn. Andra alternativ borde inte existera. Men tyvärr - verkligheten är en annan.

Till Sverige kom det ifjol 35 000 ensamkommande minderåriga flyktingbarn. Det diskuterades att många av dem ljög om sin ålder för att framställa sig som minderåriga. Hur stort är det här problemet?

- Här måste man ändå konstatera att av alla barn som har kommit till Sverige så har största delen konstaterats vara minderåriga. Men om man utgår från en tanke om att minderåriga ljuger och ställer dem mot ett helt övermäktigt system så är vi på farliga spår.

På vilket sätt?

- Då har den minderåriga ytterst svårt att överbevisa misstankarna. Minderåriga har ytterst svårt att överklaga beslut, utan får enbart finna sig i vad någon bestämmer.

Hur tror du det kommer att gå för de här pojkarna vi såg i det här inslaget (bröderna Alijan och Jawed)?

- Om allt går väl kommer lillebror att kunna återförenas med storebror och få tillgång till skolgång och alla stödtjänster som vårt land kan erbjuda. Men vad som händer sedan är ju helt öppet. Lillebror kan likväl som storebror få ett uppehållstillstånd, men sedan kan de båda eventuellt skickas tillbaka till Afghanistan. Och då är ju frågan till vilka förhållanden.

Max Holm intervjuades av Anna Bäck i TV-nytt 15.3.

Diskussion om artikeln