Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s inflytande syns i G20 - formuleringar om att stöda klimatavtal ströks

Från 2017
Uppdaterad 19.03.2017 10:47.
G20 ländernas möte i Baden Baden i Tyskland
Bild: RONALD WITTEK / EPA

Världens 20 största ekonomier, G20-länderna, har strukit formuleringar om att stöda klimatavtalet i Paris, efter motstånd från USA. Ur slutkommunikén ströks också formuleringar om att kämpa mot klimatförändringen.

Detta ses som ett klart nederlag för värdlandet Tyskland som har försökt kämpa emot den nya amerikanska ledningens försök att urvattna tidigare förpliktelser.

USA:s president Donald Trump planerar att kraftigt minska finansieringen för miljöskyddet, och har gjort "Amerika först" till slagord i sin handelspolitik.

"Som ett möte med 19 mot en"

Enligt möteskällor var det ibland som att G20-mötet i Tyskland var ett möte där 19 stor mot en. Det var USA som krävde att omnämnandena om miljön skulle strykas och beslut inom G20 kräver konsensus.

G20-länderna tog också bort formuleringar om att motverka protektionism ur sin slutkommuniké. Protektionism innebär att man skyddar inhemsk produktion från utländsk konkurrens.

G20-ledarna godkände en rad principer som ska stärka ländernas ekonomier med tanker på framtida chocker och stärka handelns bidrag till den ekonomiska utvecklingen.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble
Bildtext Wolfgang Schäuble
Bild: RONALD WITTEK/EPA

- Riskerna inom den globala ekonomin kvarstår och enligt vissa har de till och med ökat. Därför är det allt mer viktigt att vi är förberedda, sade den tyske finansministern Wolfgang Schäuble.

G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer avslutade på lördagen sitt årliga möte i Baden Baden i Tyskland.

Diskussion om artikeln