Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sista kolkraftverket stängdes i Peking – samtidigt nya smogvarningar

Från 2017
Uppdaterad 19.03.2017 16:49.
Peking slog larm om dålig luft på söndagen samtidigt som man meddealde att det sista kolkraftverket i staden har stängts. De flesta turister på Himmelska fridens torg bad andningsskydd
Bildtext Peking slog larm om dålig luft på söndagen samtidigt som man meddealde att det sista kolkraftverket i staden har stängts. De flesta turister på Himmelska fridens torg bar andningsskydd
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Det sista kolkraftverket i Kinas huvudstad Peking har stängts.

Mångmiljonstaden producerar hädanefter sin elektricitet endast med naturgas, enligt miljömålsättningar som slogs fast i stadens femårsplan år 2013.

Peking blir därmed den första kinesiska storstaden som helt övergår till naturgas.

Kolkraftverket Huangneng var det fjärde i sitt slag som har stängts sedan år 2013 - det innebär att man minskar de årliga kolväteutsläppen med nästan 10 miljoner ton.

Nya luftvarningar

Stadens myndigheter var ändå tvungna att utfärda nya varningar om dålig luftkvalitet på söndagen samtidigt som beskedet kom om det stängda kraftverket.

Peking har lidit av tung smog i flera dagar och läget väntas bestå under den kommande veckan.

Problemet är alltid värst under vintern då man bland annat bränner mer stenkol än under andra årstider i en stad som är som en jättekittel omgärdad av berg.

Turister på Himmelska fridens torg i Peking
Bildtext Turister på Himmelska fridens torg i Peking
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Bättre luft beordras

Stadens luftkvalitet förbättras ofta under stora evenemang som den nyligen avslutade Folkkongressen eller Olympiska spel, men då krävs det att koldrivna fabriker stängs tillfälligt och att man inför stränga körförbud.

Inför Folkkongressen lyckades man häva varningarna om dålig luftkvalitet endast en dag innan den inleddes.

Kinas premiärminister Li Keqiang lovade i sitt tal vid den årliga Folkkongressen nyligen att "regeringen vill göra himlen blå igen" och miljöstrategin i Peking visas upp ofta som exempel.

Li fick i onsdags frågan om hur han kan tala om en blå himmel samtidigt som man utfärdar nya smogvarningar. Li upprepade då sitt löfte om att seriöst motarbeta skadliga luftutsläpp.

- Vi kanske inte kan påverka vädret, men vi kan ändra vårt beteende och sättet på hur vi utvecklas. En blå himmel borde inte längre var en lyx, och så kommer det inte att vara, försäkrade Li Keqiang.