Nordkorea testar "historisk" ny raketmotor medan USA:s utrikesminister besöker Kina
Nordkorea säger sig ha testat en ny typ av raketmotor som beskrivs som ett historiskt genombrott i landets rymdprogram.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bevittnade testet själv på plats i rymdcentret Sohae på lördagen, enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA.
Kim kallade testet för "ett stort tillfälle med historisk innebörd för Nordkoreas inhemska rymdprogram."
"Revolutionen den 18 mars"
Den nordkoreanska ledaren sade storstilat att provdagen kommer att kallas för "revolutionen den 18 mars" och han tillade att världen snart kommer att se vilka följder testet kommer att få.
Den nya motorn skall enligt nordkoreanerna användas för att skjuta upp satelliter i omloppsbana kring jorden.
FN har fördömt Nordkoreas rakettest och uppskjutning av satelliter eftersom man betraktar raketprogrammet som utveckling av långdistansmissiler vilket har förbjudits av FN:s säkerhetsråd.
Nordkorea hävdar däremot att rymdprogrammet endast är avsett för fredliga syften och att landet har all rätt att utveckla rymdraketer och satelliter så som andra länder gör.
Moderna satelliter
I landets femårsplan slogs det fast att man skall utveckla moderna kommunikationssatelliter, vilket man inte har lyckats med än.
Det skulle nämligen kräva en ny typ av en kraftig raketmotor som kan ta upp tunga satelliter till rymden.
En sådan motor kunde också användas för ballistiska interkontinentala missiler som Nordkorea försöker utveckla för att kunna nå det nordamerikanska fastlandet med kärnvapen.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffade på söndagen Kinas president Xi Jinping i Peking och det är möjligt att Nordkorea utförde sitt test på samma dag som Tillerson anlände till Kina, enkom som en varning till USA och Kina.
Prioriterar diplomati
Det är inte känt om Tillerson och Xi diskuterade Nordkorea men frågan kom upp under Tillersons möte med utrikesminister Wang Yi dagen innan.
Utrikesministrarna var överens om att man skall prioritera diplomatiska medel för att lösa konflikten på den koreanska halvön.
Enligt Tillerson var han och Wang eniga om att Kina och USA bör samarbeta för att förmå Nordkorea att ändra kurs i sitt kärnvapen- och missilprogram.
Tonen har varit betydligt försonligare under Tillersons besök i Kina än under hans besök i Japan och Sydkorea tidigare under veckan.
Militärt angrepp möjligt
Tillerson var hökaktig i Sydkorea i fredags då han varnade att det är möjligt att USA slår till militärt mot Nordkorea om det känner sig alltför hotat av landets upprustningsprogram.
- Om Pyongyang hotar sydkoreanska eller amerikanska styrkor, så kommer ett militärt svar från USA att finnas med på bordet, varnade den förre oljemagnaten Tillerson.
Kina fördömde hans uttalande och krävde att USA tänker om, om man skall ha en chans lösa problemen med Nordkorea.
Men i Kina har han alltså använt försiktigare tongångar.
- Jag tror att vi delar synsättet att spänningen är hög och har nått en farlig nivå, sade Tillerson efter mötet med Wang igår.