Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häftiga strider i Damaskus efter överraskande rebellattack

Från 2017
Uppdaterad 19.03.2017 16:52.
Slaget om den belägrade stadsdelen Jobar i östra Damaskus har pågått i över två år. Här äter rebeller middag i skymningen
Bildtext Slaget om den belägrade stadsdelen Jobar i östra Damaskus har pågått i över två år. Här äter rebeller middag tillsammans
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

Häftiga strider rasar som bäst i flera stadsdelar i östra Damaskus efter att rebeller inledde en överraskningsattack i morse.

Rebellgrupper som leds av Fatah al-Sham som har band till Al-Qaida, angrep stadsdelarna Jobar och Qaboun vid halv fem tiden i morse.

Både statliga medier och oberoende observatörer bekräftar att striderna har nått de regeringskontrollerade Abbasidtorget som brukar sjuda av liv.

- Rebellerna angrep regeringsstyrkor med två bilbomber och flera självmordsbombare, säger det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Armén hävdar att en del rebeller tog sig in i regeringskontrollerade områden mitt i natten via tunnlar under staden.

Åtminstone nio regeringssoldater och 12 rebeller har dödats under de senaste tolv timmarna enligt Abdel Rahman.

Vy över Damaskus.
Bildtext Granater och raketer har också slagit ner i centrum av Damaskus
Bild: Yle / Tom Kankkonen

Skolorna stängs

Statliga medier uppgav att armén håller på att avvärja en "terroristattack" med bland annat artillerield och man uppmanade folk att hålla sig inomhus

Skottlossning och kraftiga explosioner kan höras över hela staden och huvudstadens skolor kommer att hålla stängt i morgon.

Rebellerna har också avfyrat granater och raketer mot stadskärnan medan flygvapnet har svarat med att bomba rebellställningar.

Striden om den östra stadsdelen Jobar har pågått i över två år - islamistrebeller kontrollerar över hälften av stadsdelen medan armén har förskansat sig i den andra halvan.

Jobar är en av tre rebellkontrollerade enklaver i Damaskus som belägras av regeringsstyrkor.

Trötta på att belägras

- Denna stadsdel utgör det viktigaste frontavsnittet eftersom det ligger så nära stadens hjärta, säger människorättsaktivisten Rami Abdel Rahman.

Regeringsstyrkor har därför intensifierat sina attacker mot Jobar på sistone, men rebellerna har svarat med att gå till attack.

- Rebellerna har ändrat sin taktik från en defensiv till offensiv. Det här är inte sporadiska strider utan fortsatta försök att avancera, säger Abdel Rahman.

Attacken mot regeringsställningar var också ett försök att underlätta läget för rebeller i de angränsande stadsdelarna Barzeh, Tishreen och Qaboun.

Diskussion om artikeln