Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu fylls jätteladugården i Kristinestad

Från 2017
Uppdaterad 20.03.2017 10:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter Österbotten: Snart ryms 1600 tjurar i deras ladugård - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Samuel Ingves och Marcus Teir har byggt upp en jätteladugård för tjurar i Härkmeri i Kristinestad. Gården har potential att bli en av landets största.

Kompisarna valde att satsa stort: ladugården på 3200 kvadratmeter rymmer 800 tjurar. Verksamheten har precis inletts och just nu har man ett par hundra tjurar. Ladugården kommer att vara fylld i maj.

Ingves och Teir har dessutom alla tillstånd i skick för att bygga ut och få plats för hela 1600 tjurar. Något de är övertygade om att kommer att ske.

- Absolut, säger de i mun på varandra.

- Så snabbt det bara går, säger Ingves.

Så vitt de vet kommer det att betyda att deras gård blir en av de största i landet.

Tjurar i Eurobulls ladugård i Härkmeri i Kristinestad.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vegetarisk kost inget hot

De ser möjligheter att växa och känner sig inte hotade av att allt fler konsumenter säger nej tack till kött. En stor marknad för kött kommer att finnas kvar.

- Trender kommer och går och varje människa måste ju få välja själv. Vi är ju inte ens hundraprocentigt självförsörjande på kött (i Finland). När vi ändå måste importera så tror jag inte att köttmängden per capita minskar så mycket, säger Ingves.

År 2015 importerades 82 miljoner kilogram kött till Finland. 20 miljoner av det var nötkött.

Marcus Teir, en av två ägare på Eurobull i Härkmeri i Kristinestad.
Bildtext Marcus Teir hälsar på tjurarna.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Ingen Ferrari

Tjurarna kommer till gården vid en ålder av 5-6 månader från Björneborg, Jalasjärvi och Jämijärvi. På gården föds de upp för slakten som sker 12 till 14 månader senare.

Ladugården är en jättesatsning och Ingves och Teir beräknar att återbetalningstiden är mellan 15 och 20 år. Och någon Ferrari i garaget väntar de sig inte.

- Vi har aldrig tänkt bli rika. Vi kommer att återinvestera i maskiner och tilläggsmark och skog. Vi återinvesterar så länge vi ser möjligheter att växa, säger Ingves.

Eurobulls ladugård i Härkmeri med plats för 800 tjurar.
Bildtext Jätteladugården i Härkmeri.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Bara en anställd

Så gott som allt på gården är automatiserat. Det betyder att de än så länge klarar sig med endast en anställd: en maskinskötare.

Inga stora personalkostnader alltså. Men en desto större satsning på den senaste tekniken.

När verksamheten utvidgas till 1600 djur blir det aktuellt med ytterligare en anställd.

- Då blir det väl en djurskötare, säger Teir.

Den enorma mängden gödsel rinner ut till tre stora gödselbrunnar. Sen sprids gödseln ut på Ingves och Teirs åkrar som producerar föda till tjurarna. Cirkeln är sluten.

Diskussion om artikeln