Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggstart för Skatagarden i slutet av april

Från 2017
Uppdaterad 20.03.2017 12:20.
Operativa chefen  Samuel Hjulfors och vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst
Bildtext Operativa chefen Samuel Hjulfors och vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Snellmans kött- och korvfabrik startade sin verksamhet i bostadskvarteret i Skata i Jakobstad 1951. Fabriken har lämnat området och nu byggs ett bostadskvarter upp på nytt. Om ett år kan första skedet med 24 lägenheter stå klart.

Skatagarden byggs i två skeden och skede 1 inleds på allvar i slutet av april. Det första skedet med 24 lägenheter skall stå klart om ungefär ett år.

115 år gammalt hus inbyggt i fabriken

När projektet startade var entreprenören Nordic Byggtjänst inte medveten om att det fanns ett gammalt hus byggt i jugendstil från 1901 eller 1902 inbyggt bredvid en nybyggd tegeldel av betydligt senare datum.

- När den gula tegeldelen där fabrikens kontor byggdes så murades det gamla huset i jugendstil in i nybygget med väggar och tak och allt, säger vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst.

- Den gamla delen är i sånt skick att den kan göras till bostäder och den gamla fasaden som vetter mot gatan ska tas fram.

Det inbyggda gamla huset från 1901 vid Snellmans gamla kött- och korvfabrik.
Bild: Yle/Kjell Vikman.

Gemensamma utrymmen

I höghus finns vanligen gemensamma utrymmen av olika slag men i Skatagarden-projektet har det här konceptet drivits längre.

Det finns en bastuavdelning med simbassäng, gym och gemensamma utrymmen där större familjefester kan ordnas.

- Om allt går vägen sker byggstarten i slutet av april och det första skedet borde stå klart ungefär ett år efter det, säger operativa chefen vid Nordic Byggtjänst, Samuel Hjulfors.

Diskussion om artikeln