Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-jackpot för Lejonen? – Marjamäki förtegen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Lauri Marjamäki, Finlands chefstränare i ishockey
Bildtext Lauri Marjamäki har många samtal att ringa efter att grundserien i NHL är över.
Bild: All Over Press

Aleksander Barkov, Rasmus Ristolainen, Patrik Laine och Sebastian Aho – listan på NHL-finländare vars säsong sannolikt är över i och med grundserien är lång. Finland kan alltså få många NHL-förstärkningar till VM-turneringen i maj.

Det är plausibelt att också Jussi Jokinen, Joel Armia, Markus Granlund, Mikko Rantanen, Kari Lehtonen och Antti Niemi är spellediga efter den sista grundserieomgången den 9 april. I teorin är det med andra ord möjligt att Finlands VM-trupp kommer att bestå av oerhört många namnstarka NHL-spelare.

Verkligheten är inte lika okomplicerad. NHL:s matchprogram har varit påfrestande den här säsongen, så skador och utmattning kan hindra många VM-resor.

Finlands chefstränare Lauri Marjamäki håller följaktligen is i magen.

- Vi låter spelarna avsluta sin säsong först och kollar läget efter det, säger Marjamäki till Yle Urheilu.

Armia och Granlund utropstecken

Men han medger att många NHL-finländare gjort ett intryck på honom under säsongens lopp.

- Många killar har trätt fram. Förstås många av de yngre spelarna, men också en del av de erfarna. Det har varit skoj att se spelare som Joel Armia och Markus Granlund ta för sig. De har orkat kämpa och har på sistone belönats med en allt större roll i sina lag, säger Marjamäki.

- Överlag har det varit trevligt att se att så många finländare har en stor roll i sina lag. Det finns inte många anfallsspelare spelar omkring tio minuter per match.

Senare på måndag klarnade det att Markus Granlund med stor sannolikhet missar VM på grund av en handledsoperation.

På turné med Jere Lehtinen

Marjamäki och landslagets GM, Jere Lehtinen, återvände i lördags till Finland efter sin turné i Nordamerika. Duon hann se bland annat se matcher som involverade Florida, Buffalo, Nashville, Carolina, Colorado, Rangers och Columbus.

Däremot såg Marjamäki och Lehtinen inte Dallas Stars på ort och ställe. Laget är intressant med tanke på att Kari Lehtonen och Antti Niemi kan stå till buds som potentiella burväktare för Lejonen.

Varken Lehtonen eller Niemi har övertygat under den här säsongen, men Lehtonen har medgett för Yle att landslagsledningen varit i kontakt med honom.

Målvaktsfrågan kan kompliceras ytterligare efter den första slutspelsomgången i NHL. Den är över innan VM-turneringen inleds. Det innebär att exempelvis Tuukka Rask, Pekka Rinne eller Juuse Saros kan bli aktuella för spel i VM.

- Vi har många bra målvakter. Vi vill ge spelarna ro att spela. Vi börjar fundera på alternativ först då deras säsong är över, säger Marjamäki.

Diskussion om artikeln