Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ölbryggaren Niskanen: S:t Karins försöker göra saker lätta för företagare

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 16:43.
Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet med etiketter till sina ölsorter.
Bildtext Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet. Alla hantverksöl har post-apokalyptiska namn.
Bild: Yle/Linus Hoffman

För två år sedan startade Patrik Niskanen och Eikka Laakso ett eget mikrobryggeri i S:t Karins. De skulle gärna ha startat i Åbo, där de bor, men allt var så komplicerat och tog sådan tid att de valde S:t Karins i stället.

- Man blir ju inte företagare för byråkratins skull, säger Niskanen. När vi i Åbo frågade hur vi ska göra för att det ska bli rätt sade tjänstemännen att vi först skulle bygga och sedan kunde de säga om det blivit rätt. I S:t Karins hjälpte man oss genast.

Efter två år av företagsamhet har de nu anställt tre personer till. De tog först emot tre långtidsarbetslösa på arbetspraktik 3-6 månader, vilka efter det blev anställda.

- Allt görs för hand, och då den enda utbildningen finns utomlands så behåller vi gärna dem som kan hantverket. De är jättebra typer.

Gärna skulle Niskanen se att man som företagare fick mer stöd och uppmuntran då det gäller att anställa folk. Vad gäller önskemål till politiker så har han mer önskemål till rikspolitikerna.

- Alkohollagen skulle kunna bli lite mer generös så att vi skulle få sälja öl från eget bryggeri och kanske bygga en liten uteservering. I dag får vi bara sälja Radbrews öl i mjölkbutiker, Alko eller restauranger.

Radio Vega Åboland

14:44

Diskussion om artikeln