Striden om Mosul går mot sitt slut - men de flyende människorna ryms inte in i lägren
Mer än 180 000 människor har flytt från västra Mosul undan striderna mellan den irakiska armén och terrorgruppen IS. Men flyktinglägren börjar vara fulla och många som flyr blir inte insläppta.
Mohammed Ali och hans familj har varit på flykt i 18 timmar och bär alla sina ägodelar i några kassar. De lämnade sitt hem i den IS-kontrollerade delen av staden och hoppades hitta skydd i ett flyktingläger.
Men hittills har de inte hittat något läger dit de skulle rymmas, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.
- Vi försökte i Hammam al-Alil, kring 35 kilometer söder om Mosul. Men det var fullt, berättar han vid en vägspärr bemannad av de kurdiska peshmergastyrkorna.
Med sig har han kring 20 släktingar, allt från söner till syskonbarnbarn. Vägspärren ligger på vägen till lägren Khazer och Hasan Sham, som också är fyllda till brädden.
- Vi hoppas de tar emot oss i Khazer. Vi måste bara komma igenom vägspärren, säger han.
Ytterligare hundratusentals kan fly
Alis historia är bekant. Människor strömmar ut ur staden och till både gamla och nybyggda läger. Levnadsstandarden på lägren är ändå så dålig att många försöker hitta skydd hos släktingar eller i halvfärdiga hus i östra Mosul.
IS kontrollerar numera bara ungefär hälften av västra Mosul. Iraks immigrationsminister Jassim Mohammed sade på måndagen att sammanlagt 355 000 människor hade flytt undan striderna i både östra och västra Mosul.
Kring 111 000 människor har sökt skydd i 17 olika flyktingläger i närheten medan tiotusentals har flyttat in hos släktingar och bekanta efter att offensiven mot västra Mosul inleddes.
Iraks regering säger att de ännu har kapacitet att ta emot 100 000 flyktingar till, men FN befarar att betydligt fler än så kan fly undan stadskriget.
De uppskattar att det finns en risk att ytterligare över 300 000 människor flyr under de kommande veckorna.
Irakiska styrkor inledde i mitten av februari en offensiv tillsammans med den internationella USA-ledda koalitionen för att återta västra Mosul från IS. I januari lyckades armén ta tillbaka östra Mosul.
FN varnar: Vi tänjer redan på gränserna
FN:s humanitära koordinator i Irak, Lise Grande, säger att hjälporganisationerna har förberett sig i flera månader för Mosuloperationen-
- Sanningen är att krisen tvingar oss alla att tänja på våra gränser, säger hon.
Hjälpoperationen för västra Mosul är betydligt svårare och mer komplex än i östra Mosul. Medan många valde att stanna kvar i sina hem i öst har människor flytt från väst.
- Om mängden människor som flyr från staden ökar snabbare än vi hinner bygga nya läger kan situationen urarta mycket snabbt, säger hon.
Det bodde kring två miljoner människor i Mosul före IS tog över Iraks näst största stad i ett blixtanfall i juni 2014.
Det var också i Mosul, från den stora moskén, som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade ett kalifat i Syrien och Irak.
Sedan dess har IS svarta flagga vajat i moskéns minaret, men den irakiska armén kommer allt närmare stadens hjärta.
Hunger och oro hos dem som flyr
När FN:s flyktingkommissariat UNHCR nyligen öppnade ett nytt läger fylldes det på en vecka.
Nu byggs ett nytt också i Hammam al-Alil, dit Mohammed Alis familj inte rymdes in. Många har valt att stanna där och vänta på att det nya lägret ska bli klart.
Vid huvudingången sitter människor och väntar i lervällingen. De söker skydd från kylan vid små eldar. Andra väntar på att få åka vidare och undrar när det kommer en buss.
Taxichaufförer har sett en nisch och skriker: "Till Mosul, till Mosul" och erbjuder skjuts till de östra delarna av staden för dem som inte får plats i lägren.
En kvinna vid namn Umm Tahseen berättar för Reuters att hennes familj var utan mat i elva dagar.
- IS slog människor de inte gillade eller dödade dem. Varför skulle vi gå till lägren och bara fortsätta att leva i misär. Vi far hellre till östra Mosul. Där kanske inte finns vatten men åtminstone har vi vår familj, säger hon.
För dem som lyckats fly till östra Mosul finns också oron för familj och vänner som är kvar i det IS-kontrollerade området.
- Min bror är kvar där. Han försöker ringa när han kan med sin mobiltelefon från källaren. IS hotar dem som blir fast med en mobiltelefon med döden. De ringer itne varje dag eftersom de inte kan. Men varje dag de inte ringer är jag orolig över att något har hänt dem, säger Waddah, som inte vill ge sitt efternamn till Reuters.