Bäckström bekymrad över unga målvakters höftproblem
Under min juniortid skulle målvakten stå upp. Det värsta du kunde göra var att gå ner på isen. Nu är det precis tvärtom, säger Niklas Bäckström. Men den så kallade butterfly-tekniken sliter hårt på kroppen, något som bekymrar den erfarna hockeyprofilen.
- Det börjar bli ett stort problem, redan för unga målvakter, konstaterar Bäckström och berättar att han hört om 10-12-åringar som får kortisonsprutor i höfterna för att de är så inflammerade.
Samtidigt har många klubbar fått upp ögonen och i till exempel HIFK jobbas det mycket med unga målvakter utanför isen i förebyggande syfte. Det gäller att få kroppen att hålla för hela karriären, tills de är 35-40 år.
Bäckström var själv i 20-års åldern då han anammade butterfly-tekniken, som idag är klart både populärast och effektivast. Idag har vi 20-25-åriga spelare som har börjat spela i butterfly när de var sju och nu vet man hur slitsamt det är, konstaterar han.
NHL endast för bjässar?
Allt eftersom spelet har blivit snabbare och spelarna blivit bättre på att skjuta har efterfrågan på allt större och täckande målvakter ökat.
- Det är en rå värld, konstaterar Bäckström. När jag har talat med scouter och GM:s i NHL, så är det över 190 cm långa målvakter som intresserar. Men, påpekar Bäckström, killarna är inte bara stora utan också atletiska och snabba.
Bäckström, som själv mäter 184-185 centimeter i strumplästen, hoppas att 180 centimeter korta Nashville-keepern Juuse Saros ska få upp ögonen på scouterna och visa att storleken inte är det enda som räknas.
Möt Niklas Bäckström i Sportmagasinet tisdagen den 21.3 klockan 21.00 i Yle Fem