Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Vårdagjämningen och den uppvaknande solen

Från 2017
Uppdaterad 18.03.2021 13:32.
Solflare.
Bild: NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center

Den här vårens match mellan ljuset och mörkret avgörs till vårens fördel då vårdagjämningen infaller på norra halvklotet, inklusive i Finland. De kommande sex månaderna är det solen som regerar, och gott så!

I korthet är ju vårdagjämningen det när solen vandrar över himmelsekvatorn, alltså gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, på sin väg norrut (mer exakt då solskivans centrum passerar himmelsekvatorn). Vårdagjämningen infaller som regel på den 20 eller 21 mars.

Dagarna runt vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och cirka tolv timmar senare går den ner rakt i väster, oberoende var på jorden du befinner dig.

Man brukar säga att natten och dagen är exakt lika långa vid vårdagjämningen (och höstdagjämningen för den delen), men det här stämmer inte riktigt. Vänner av ljuset gläds åt det faktum att ljuset faktiskt segrar något dygn innan den faktiska vårdagjämningen, på grund av något som kallas den atmosfäriska refraktionen, vilket är det samma som ljusets böjning i jordens atmosfär.

Solen lyckas alltså med konststycket att lysa på lite mer än halva jordklotet på en gång. Och ljuset har alltså ett litet övertag i förhållande till mörkret om man ser till hur många timmar av endera varan vi får njuta av eller stå ut med under året som helhet. Det tackar vi för.

Nyårsfirande och aprilskämt

Vårdagjämningen är en viktig milstolpe i kalendern för de flesta gamla kulturer, även den kristna: det är knappast ett sammanträffande att Jesus födelsedag firas vid vintersolståndet då solen vänder tillbaka norrut och att vi firar hans död och återuppståndelse kring vårdagjämningen då även naturen återföds.

Påsken firas ju med vårdagjämningen som hållhake: påsken inträffar enligt den kristna traditionen på den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Logiskt och lätt att minnas, eller hur?

Inom flera kulturer har man traditionellt firat nyår utgående från vårdagjämningen. Till exempel i den persiska kalendern, bland de iranska folken, inleds det nya året vid vårdagjämningen. Det kallas då Nouruz, bland kurderna Newroz.

Också i det kristna Europa firade man ända fram till medeltiden nyår kring vårdagjämningen, traditionen levde kvar långt in på 1500-talet. Och traditionen med aprilskämt och “april april, dumma sill” hänger faktiskt enligt vissa källor ihop med det här.

I Frankrike firade man nyår med en hel vecka av festande som inleddes den 1 april. Men omkring mitten av 1500-talet flyttades nyåret officiellt till den 1 januari. Och då fanns det ju viktigpettrar som tyckte om att driva med de dummerjönsar som fortsatte fira nyår i början av april, liksom att “är ni helt bakom flötet, har ni inte hört att nyåret har flyttat, era dumma sillar?”

Men vad har solen för sig egentligen?

Solen anger alltså takten för livets gång här på jorden, inte bara beträffande kalendern: vi är fortfarande i väldigt hög grad beroende av solens nycker och cykler. Och just nu verkar det vara någonting lite besynnerligt på gång på den fronten.

Solens aktivitet böljar fram och tillbaka i ungefär elva år långa cykler som vi kallar solfläckscykler. Under de här cyklerna varierar mängden solfläckar från minimum, då solen ofta är helt fläckfri i långa perioder, till maximum, då mängden fläckar är stor och solens magnetiska aktivitet är hög.

Solfläckscyklerna har räknats sedan 1700-talet, och vi är just nu inne på nummer 25 i ordningen. Den har kommit igång så småningom under det gångna året, men aktiviteten är fortfarande svag. Solen har hittills varit fläckfri i 44% av det innevarande året.

Solfläckscykel 24 var väldigt svag, till skillnad från den rasande starka föregångaren. Cykel nr. 24 väntades starta 2006 men kom inte igång på allvar förrän 2008.

Ett diagram över den innevarande solfläckscykeln.
Bildtext Solfläckscykel 24 blev klen jämfört med sina föregångare.
Bild: NASA/MSFC

Solfläckscykel 24 hade sitt maximum 2014, men det var ett svagt maximum jämfört med de två tidigare cyklerna, speciellt den som hade sin topp i början av 90-talet. Då var aktiviteten stark och fläckarna nästan dubbelt fler än under toppen på nr. 24 sommaren 2014.

Så förväntningarna på solfläckscykel 25 var rätt så blygsamma från första början. De första små fläckarna tillhörande cykel 25 tittade fram 2019, och solen har sträckt på benen i maklig takt sedan dess.

Kalla vintrar på kommande?

Det djupa solfläcksminimum med en väldigt lugn sol kan på kortare sikt leda till att sannolikheten för kallare och snöigare vintrar ökar här på våra breddgrader. Detta på bekostnad av de relativt milda vintrarna vi har haft på sistone (vintern 2018-2019 var ju tidvis riktigt hård, och även i år har vi fått smaka på "gammeldags" vinter).

Kring decennieskiftet, efter det senaste solfläcksminimat, hade vi några riktigt hårda vintrar, från 2010 och framåt. Det här kan det eventuellt bli mera av de kommande åren om solen fortsätter ta det så lugnt som den gör nu.

Solens aktivitet och dess koppling till klimatet är inte helt utforskad ännu, men det finns goda skäl att anta att det finns en koppling där. Vi vet till exempel att solen var så gott som helt fläckfri på 1600-talet, ett extra utdraget och djupt minimum som har fått namnet Maunders minimum.

Solfläckarnas utveckling sedan 1600-talet.
Bildtext Så har solfläckscyklerna varierat sedan 1600-talet.
Bild: Wikimedia commons

Under Maunders minimum huttrade Europa under sällsynt många kalla och snörika vintrar. Det var så kallt om vintrarna att man åkte skridsko på den frusna Themsen i London, och på de holländska kanalerna. I Danmark marscherade Karl den tionde och hans trupper över isen på Lilla bält och anföll danskarna i ryggen.

Också somrarna var kalla och regniga under Maunders minimum. Missväxt och hungersnöd var ett ständigt återkommande gissel i Europa på den tiden.

Men djupa solfläcksminima innebär inte bara elände: de kan till exempel ge upphov till färgsprakande, ofta uttryckligen rosafärgade norrsken, då de laddade partiklarna i solvinden tränger djupare ned i jordens atmosfären än normalt och reagerar med atmosfärens kväve. Och radioamatörerna får kommunicera i fred när inte solen väsnas så mycket som den gör då den har mer fläckar.

Nollställer inte den globala uppvärmningen

Att vi nu skulle bädda för ett motsvarande så kallat “grand minimum” är för tidigt att säga någonting definitivt om i det här skedet, men det finns de som inte utesluter att så är fallet. Det skulle i så fall kunna ta udden av en del av den globala uppvärmningen, men dock inte till den grad att trenden skulle vända. Oavsett vad solen gör så kommer uppvärmningen att fortsätta i ett globalt perspektiv, tror forskarna.

Men det här är hur som helst sådant som det inte är värt att ta någon större stress för. Solen kör sitt eget race som vi inte kan påverka på något sätt. Det är bara att anpassa sig och leva vidare och ta det som kommer. Och njuta av solen då den skiner efter en lång och mörk vinter (när molnen behagar maka på sig). Våren är här, och vad är bättre än det?

Solen.
Bildtext Så här blank och fläckfri var hon i morse, vår kära stjärna.
Bild: Spaceweather.com

Artikeln uppdaterad i mars 2020 och den 18.3.2021 att handla om vårdagjämningen i en tidlös form. Också uppgifterna om solfläckscykeln har uppdaterats.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln