Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kunderna vinner när biblioteken samarbetar

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 15:10.
Malin Hollmén ansvarar för bibliotekstjänsterna i Sibbo
Bildtext Malin Hollmén gläder sig åt att urvalet ökar på de östnyländska biblioteken.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Tolv nyländska kommuner slår ihop sina biblioteksnätverk till ett gemensamt nätverk som kallas Helle, och utökar därmed urvalet böcker.

Samarbetet mellan de tolv kommunerna förverkligas i etapper, så att bibliotekskunderna i Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola i det första skedet den 23 maj utan extra avgifter ska kunna göra sökningar, reservera och låna böcker på alla bibliotek i de här fyra kommunerna.

Senare på hösten ansluter sig sedan de övriga åtta nyländska kommunerna, det vill säga Lovisa, Lappträsk, Mörskom och Pukkila i östra Nyland, och Hangö, Ingå, Raseborg och Sjundeå i västra Nyland.

Smidigare och snabbare lån

Malin Hollmén, som är servicechef för bibliotekstjänsterna i Sibbo, gläder sig både över att kundservicen förbättras och utbudet av böcker breddas.

─ I det gemensamma nätverket ska bibliotekskunden från sin datorskärm kunna se i vilket bibliotek en viss bok finns, och sedan beställa boken till det närmaste biblioteket.

Kundbetjäningen vid Nickby bibliotek.
Bildtext Bibliotekskunderna i Lovisa eller Lappträsk ska utan extra avgifter kunna beställa böcker från till exempel Nickby bibliotek.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

När det nya datasystemet tas i bruk under två veckor i mitten av maj är biblioteken stängda. Under tiden 6.5─22.5 kan böcker inte reserveras eller förnyas på nätet, men däremot kan e-böcker lånas även under de här två veckorna.

I framtiden blir det förmodligen också aktuellt för de tolv kommunerna att samarbeta gällande inköp av nya e-böcker. Dessutom planeras ett gemensamt bibliotekskort för de tolv kommunerna.

Inte samma som fjärrlån

Den här möjligheten att göra sökningar och reservera böcker på bibliotek i andra kommuner ska inte förväxlas med det traditionella fjärrlånesystemet som också kommer att fortsätta som tidigare.

─ Men fjärrlånen görs inte lika smidigt och snabbt, och dessutom betalar bibliotekskunden en extra avgift för fjärrlånen, säger Malin Hollmén. Lånen inom Helle-nätverket är däremot gratis.

Namnet på det nya gemensammma biblioteksdatasystemet, Helle, är en hyllning till biblioteksrådet Helle Kannila (född Cannelin, 1896–1972).

Helle Kannila påverkade starkt utvecklandet av de allmänna biblioteken i det självständiga Finland, den nutida bibliotekslagstiftningen och bibliotekarieutbildningen.

Diskussion om artikeln