Släck rasismen vid kaffebordet
Kampen mot rasism kan föras på gatan när man ser något otrevligt hända, men också under kaffepausen och på sociala medier. Idag inleds veckan mot rasism.
Rasistisk verksamhet är straffbar och ska anmälas till polisen, men i verkligheten får poliser bara nys om en del av den. Det är viktigt att vi medborgare är med och kämpar mot rasismen - det vill Veckan mot rasism förmedla. Veckan inleddes i dag och använder också en hashtag: #jagbestämmer, eller #idecide och #minäpäätän.
- Det ska handla om att fatta personliga beslut som i längden gör Finland lite mindre rasistiskt. I stil med ”#jagbestämmer att syna mina egna fördomar” eller ”#jagbestämmer att jag agerar nästa gång jag ser rasism på stan”, berättar Nina Stubb på Röda Korset.
Lite som våra vänner på YleX, som bestämmer att inte låta fördomar påverka hur de tänker.
Se till offret - inte bara rasisten
De flesta av oss vet att man borde agera när man ser något otrevligt äga rum ute på gatan, men få har mod att faktiskt gå fram när det gäller. Det är i många fall lättare att stå upp på sociala medier än att göra det i verkligheten.
- Att motverka rasism kan handla om annat än att gå fram och skälla ut rasisten. Det är bra att vända sig till offret och se att allt står okej till där. Ibland är det farligt att ingripa själv, då kan man vara den som ringer väktare eller polis, säger Nina.
Alla löften behöver inte handla om att stå upp för okända personer heller, även om det oftast är välkommet. Man kan lova att ifrågasätta när man hör ens vänner dra rasistiska stereotyper eller skämt vid kaffebordet. Det är också en form av rasism, även om många kan släta över det.
Rasismen kommer ofta hemifrån
Nina är mångkulturutvecklare på Röda Korset i Österbotten där hon bland annat arbetar med flyktingar. Så vitt hon vet har flyktingarna i Österbotten fått vara ganska ostörda, men på andra håll i landet har folk ropat glåpord och i värsta fall kastat molotovcocktails mot en asylanläggning. En del av Ninas kolleger på Röda Korset har också hängts ut på extremhögersajter.
- Människor som har något rasistiskt med sig har ofta fått det hemifrån. Det beror ofta på rädsla och okunskap. När det är dåliga tider i ett land är det lätt att skylla på dem som kommit hit eller inte ser ut som de flesta andra finländare.
Det kan kännas tröstlöst att ge sig in i diskussioner med dem som har djupt rasistiska åsikter, men Nina tror att det gör nytta.
- Jag förstår att det inte är lätt, men när man väl orkar ta diskussionen tror jag att det ofta kan väcka tankar.
Veckan mot rasism handlar ändå inte om att omvända alla rasister på sju dagar.
- Meningen är att visa att vi är fler som är beredda att ta ställning mot rasism. Majoriteten av oss är ju inte rasister.