Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Invandringskritik är viktigt tema för Sannfinländarna i valet

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 09:24.
Ballonger med Sannfinländarnas logo.
Bild: All Over Press

Arjesta se alkaa - det börjar i vardagen, deklarerar Sannfinländarna inför kommunalvalet. Invandringskritiken är som vanligt med som ett starkt element i Sannfinländarnas politik, men valet förutspås bli svårt för partiet, som fått lida av regeringsansvaret. Det är nu Sannfinländarnas tur i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Fokus på partiet

Det är valdebatt på Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Representanter för sju partier debatterar studieliv, bostadsfrågor, ekonomi och stadsplanering.

Sannfinländske kandidaten Mikael Forsbäck säger sig vilja jobba för barn och unga och åtgärda bostadsbristen.

Sannfinländsk kandidat avporträtterad.
Bildtext Mikael Forsbäck tror på Sannfinländarna i kommunalvalet.
Bild: Yle/ AG Karlsson

-Kommunens psykologiska service har blivit efter. Jag skulle satsa mer på den psykologiska vården och ge den mer resurser. Det betalar tillbaka sig i framtiden.

Invandringskritik starkt med

Då man talar om Sannfinländarna tänker de flesta på invandringskritik. Också Forsbäck levererar under debatten på Hanken.

Han säger sig bara ha upplevt dåliga sidor med mångkulturalism och är oroad över hur det enligt honom går till i området kring järnvägsstationen i Helsingfors om nätterna.

-Kvinnor blir våldtagna där, säger han under debatten.

Forsbäck får mothugg av de andra debattörerna, men det blir klart vilken hans och partiets linje är i frågan om invandrings- och mångkulturalism.

Soini förklarar linjen

Mikael Forsbäck hör till vad man kunde kalla den traditionella vänsterfalangen inom Sannfinländarna. Enligt Forsbäck pågår det en kamp om vem som ska få bestämma om partiets politik i bland annat ekonomiska frågor.

Ett dilemma för den som funderar på att rösta på Sannfinländarna är att det ibland är oklart vad partiets representanter står för i andra frågor än invandringen.

Sannfinländarnas avgående ordförande Timo Soini vid partifullmäktigemötet i Helsingfors den 11 mars 2017.
Bildtext Kommunalvalet 2017 är det sista valet där Timo Soini leder Sannfinländarna.
Bild: Lehtikuva

Partiordförande Timo Soini förklarade på kampanjöppningen vad en väljare får i en sannfinländsk kandidat i kommunalvalet.

-Invånarnas röst hörs i kommunen, besluten fattas på invånarnas villkor och skatterna hålls på en skälig nivå. Vi respekterar kommunernas självständighet och godkänner inte tvångsfusioner, enligt Soini.

Språkpolitik ett oskrivet kapitel

Sannfinländarna motsätter sig obligatorisk svenskundervisning i skolorna. Partiet ses inte som helhet som ett väldigt svenskpositivt parti.

Mikael Forsbäck svarar under Hanken-debatten ”ja” på frågan om Helsingfors har tillräckligt med svenska kommunala tjänster.

Hur resonerar han då?

-Den svenska stigen finns inom vården. Men väljarna och vi politiker måste kräva att den syns också i framtiden.

Stryk på grund av regeringsmedverkan

Sannfinländarna har fått ta mest stryk av de tre regeringspartierna på grund av regeringens politik, åtminstone om man ska tro galluparna.

Partiet lyckades måttligt i kandidatnomineringen i kommunalvalet. Forsbäck tror att regeringsansvaret känns av.

- Kommunalval borde vara kommunalval, men det är hela Finlands politik som diskuteras ändå. Så nog påverkar det.