Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tammerfors räddare i nöden för diplomingenjörsbehovet i Åbo – ”En kortvarig lösning”

Från 2017
Varvarbetare.
Bildtext Bland annat Åbovarvet behöver maskintekniskt utbildade diplomingenjörer (arkivbild).
Bild: STX Europe

Åbo är i ett stort behov av diplomingenjörer inom maskinteknik. Som lösning på problemet kommer Tammerfors tekniska universitet TTY igen att organisera en utbildning i Åbo, i samarbete med Åbouniversiteten.

- Just nu finns en enorm brist av utbildade diplomingenjörer i Åboregionen och vi är gärna med och hjälper till där. Behovet är uppenbart och trycket, det vill säga behovet av personal, ökar hela tiden.

Det sade Åbo Akademis rektor Mikko Hupa till Yle Åboland i början av mars. Bil- och varvsindustrin går hårt framåt i Åboregionen och det har skapat ett stort behov för maskintekniska diplomingenjörer.

För tillfället erbjuder varken Åbo Akademi eller Åbo universitet en utbildning inom området. Universiteten kan inte själv skrida till åtgärder före Undervisnings- och kulturministeriet ger grönt ljust för de nya utbildningarna.

Som en paniklösning kommer Tammerfors tekniska universitet att för det andra året i rad ordna en satellitutbildning i maskinteknik i Åbo. Utbildningen genomförs i samarbete med Åbouniversiteten, men är inte den långvariga lösningen som rektor Hupa efterlyste för tio dagar sedan.

- Nej, det här är absolut ingen långvarig lösning med en satellitutbildning. Vi fortsätter att planera tillsammans med Åbo universitet för att själv komma fram med en bättre, och långsiktigare lösning, säger Hupa till Yle Åboland.

Utbildningen går på magisternivå, och kräver därmed en lägre högskoleexamen av de sökande. TTY siktar på att 50 nya studerande ska börja då utbildningen drar igång i höst. I fjol inledde 28 personer sina studier i maskinteknik i Åbo.

Diskussion om artikeln