Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN vill avsluta operationen i Haiti redan i höst

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 06:09.
Fredsbevarare i Haiti i april 2011
Bildtext FN har över 2300 soldater och poliser i Haiti. De allra flesta lämnar sannolikt landet senast i oktober
Bild: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

FN:s generalsekreterare Antonio Guterrez vill avsluta den fredsbevarande operationen i Haiti som redan har pågått i 13 år.

FN-operation Minustah skulle avslutas senast i oktober och ersättas med en en betydligt mindre polisoperation.

Guterrez föreslår för säkerhetsrådet att alla drygt 2 300 FN-soldater dras bort stegvis "och att operationen avslutas den 15 oktober."

- Den efterföljande operationen skulle vara en mindre operation som skulle fokusera på utveckling av rättssystemet och polisen, konstaterar Guterrez i sin rapport till säkerhetsrådet.

Lokala polisen tar över

Antalet FN-poliser skulle skäras ner med nästan tre fjärdedelar från 1 000 till omkring 300 poliser "för att progressivt testa när polisen i Haiti själv kan ta över ansvaret."

FN-högkvarteret i huvudstaden Port-au-Prince skulle också iaktta den politiska utvecklingen och slå larm om hotande väpnade konflikter.

Guterrez konstaterade i sin rapport att det har skett "en betydande utveckling mot stabilitet i Haiti" och att det fattiga öriket nu är "relativt stabilt."

FN:s säkerhetsråd tar ställning till hans rekommendationer nästa månad.

Kolerapatient på Haiti
Bildtext Över 9 000 haitier dog i en kolerapidemi som orsakades av FN-soldater från Nepal år 2010
Bild: UN Photo/Sophia Paris

Uruguay först att lämna

Uruguay meddelade i måndags att det snart kommer att dra bort sina soldater från Haiti.

Alla 250 fredsbevarare kallas hem i början av nästa månad, enligt president Tabare Vasquez.

19 länder deltar i operationen som hör till FN:s billigaste - Den årliga budgeten är mindre än 350 000 euro, men FN har satt som mål att skära ner sina kostnader på olika fronter.

Trump trycker på

President Donald Trump har hotat med en dramatisk minskning av USA:s bidrag, vilket skulle vara ett hårt slag mot världsorganisationen.

USA, som betalar största delen av FN-operationens budget, har krävt att andra länder betalar mer eller att operationen krymps.

Den stabiliserande operationen i Haiti började år 2004 för att motverka våldet efter att den dåvarande presidenten Jean-Bertrand Aristide hade flytt från landet på grund av ett uppror.

FN har ständigt blivit allt mindre populärt, särskilt efter ett dödligt kolerautbrott år 2010 som orsakades av FN-soldater från Nepal.

Över 9 000 haitier avled i en koleraepidemi som orsakades av dålig hygien i nepalesernas FN-bas som låg vid ett vattendrag.

FN-soldater har också anklagats för sexuella övergrepp i Haiti.

Diskussion om artikeln