Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tillerson hoppar över sitt första Natomöte - Kina och Ryssland i första rummet

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 09:11.
Rex Tillerson och Vladimir Putin sitter bredvid varandra.
Bildtext Rex Tillerson träffade Vladimir Putin då han gjorde affärer med det ryska oljebolaget Rosneft under sin tid som vd för den amerikanska oljejätten Rosneft
Bild: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer inte att delta i Natos utrikesministermöte i Bryssel i början april.

Tillerson skall i stället vara med om den kinesiska presidenten Xi Jinpings statsbesök i USA och därefter besöka Ryssland.

Det innebär att den nya amerikanska utrikesministern missar sitt första möte med sina kolleger från andra Natoländer.

Natomötet hålls den 5 och 6 april medan Xi Jinping väntas besöka USA den 6 och 7 april.

Tillerson antas åka till Ryssland den 12 april, även om det inte har bekräftats än.

Skjuts fram?

En anonym Natokälla säger till nyhetsbyrån Reuters att man hoppas att Tillerson kunde delta i Natomötet genom att det skjuts fram.

Natodiplomaten tillägger att försvarspakten borde visa ett enigt ansikte utåt mot Ryssland i det rådande spända läget.

- Det är av kritisk vikt att agera enigt med tanke på vilket hot Ryssland utgör både mot Europa och USA, säger diplomaten.

Kritik mot Nato men inte mot Ryssland

Tillersons beslut kommer sannolikt att öka spekulationerna om att USA ändrar sin ståndpunkt till Nato under Trumps styre.

Trump har noga undvikit att kritisera Ryssland medan Tillerson hade nära affärsförbindelser med ryska statsföretag under sin tid som vd för oljejätten Exxon Mobil.

Trump har däremot i flera repriser kritiserat Nato i hårda ordalag och anklagat andra Natoländer för att bidra alltför lite till den transatlantiska försvarspakten

- Du vill inte handskas tidigt med de stora autokraterna i världen, utan du borde börja med de stora demokratierna. Nato är de stora demokratiernas säkerhetsinstrument, säger en kritisk anonym källa som har tjänstgjort inom den amerikanska administrationen till Reuters.

Inga beslut om sanktioner än

Beskedet om att FBI utreder vilka kontakter Trumps medarbetare hade med Ryssland inför och efter presidentvalet i höstas, innebär att alla officiella kontakter med Ryssland hädanefter kommer att granskas extra noga.

Både Trump och Tillerson talade för att sanktionerna mot Ryssland hävs innan Trump tillträdde som president januari.

Tillerson lobbade aktivt i Washington för att sanktionerna skulle hävas eller lindras eftersom Exxon Mobil hade miljardaffärer i Ryssland på spel.

USA har inte ännu ändrat sin officiella sanktionslinje mot Ryssland sedan oljemagnaten Tillerson blev utrikesminister och affärsmannen Trump president.

Diskussion om artikeln