Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ivanka Trump får kontor i Vita huset - blir faderns inofficiella rådgivare

Från 2017
Uppdaterad 21.03.2017 08:12.
Ivanka Trump får ett eget kontor i Vita huset där hon blir faderns inofficiella rådgivare på heltid
Bildtext Ivanka Trump får ett eget kontor i Vita huset där hon blir faderns inofficiella rådgivare på heltid
Bild: EPA/Olivier Douliery / POOL

President Donald Trumps dotter Ivanka får ett eget kontor i Vita huset trots att hon inte har någon officiell ställning än i faderns administration.

Ivanka Trumps man Jared Kushner arbetar redan som sin svärfars specialrådgivare och Ivanka antas också få en allt mer framträdande roll som faderns inofficiella rådgivare.

Hon får tillgång till sekretessbelagda uppgifter och alla förmåner och verktyg som ledande medarbetare har i Vita huset.

Hon förväntas ändå inte få någon officiell titel eller lön eller bära samma etiska ansvar som officiella rådgivare.

Allt högre profil

Ivanka har allt oftare deltagit i viktiga möten i Vita huset, till exempel då Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Tysklands förbundskansler Angela Merkel var på besök.

Ivanka ville inte ha någon tjänst Vita huset då hennes man utsågs til Trumps chefsrådgivare.

Paret flyttade från New York till Washington där de köpte en bostad. Ivanka lovade då att koncentrera sig på sin familj och sina egna företag.

Nättidningen Politico som kom med nyheten, skriver att Ivanka sannolikt kommer att arbeta för sina far på heltid i Vita huset.

Hon skall fungera som sin fars ögön och öron och ge råd i olika frågor, säger hennes advokat Jamie Gorelick till Politico.

Ivanka Trump har fått en allt högre profil i sin faders administration. Hon var synligt med då Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöke Vita huset
Bildtext Ivanka Trump har fått en allt högre profil i sin faders administration. Hon var synligt med då Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöke Vita huset
Bild: EPA/CLEMENS BILAN

Följer regler frivilligt

Gorelick försäkrar att Ivanka frivilligt kommer att följa samma etiska regler som vanliga tjänstemän i administrationen.

- Jag kommer frivilligt att följa alla etiska regler då det inte finns någon modern motsvarighet för en presidents vuxna barn, säger Ivanka i uttalande.

Politico skriver att Ivanka inte ser något märkligt i arrangemanget utan det är så här som hon har arbetat för sin far i åratal.

Hennes taleskvinna säger att hon fick tillstånd av presidentens juridiska rådgivare i Vita huset och att man har gått igenom möjliga intressekonflikter.

Ivankas man Jared Kushner är svärfaderns specialrådgivare och en av presidentens mest inflytelserika medarbetare i Vita huset
Bildtext Ivankas man Jared Kushner är svärfaderns specialrådgivare och en av presidentens mest inflytelserika medarbetare i Vita huset
Bild: EPA/PETE MAROVICH

Intressekonflikter och korruption

Medborgarrörelser som övervakar transparens och administrationens etiska förfarande nöjer sig inte med det utan slår redan larm om risken för oegentligheter och nepotism.

De oroar sig för intressekonflikter och för att Trumps dotter och svärson får tillgång till information som kan gagna dem ekonomiskt.

- Det bästa skulle vara att de skulle godkänna att etiska regler gäller även henne, för om hon kan följa reglerna frivilligt så kan hon också sluta att följa dem frivilligt, påpekar juristen Norm Eisen som var president Barack Obamas rådgivare i etiska frågor.

Kritikerna anser att hon borde få en officiell tjänst som rådgivare om hon ändå fungerar som en sådan. Då skulle samma etiska regler och lagar gälla henne som alla andra federala tjänstemän i USA.

- Det är ny terräng att presidentens vuxna barn är aktivt inblandad i hans administration, medger Gorelick.

Diskussion om artikeln