Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Málaga utlyser krig mot hundbajset med hjälp av dna - Finska Kennelklubben köper inte spansk idé

Från 2017
Uppdaterad 27.03.2017 18:13.
En hund i koppel sitter på en gata.
Bild: CC0/Stocksnap.io/Leeroy

Staden Málaga i södra Spanien går till hård kamp mot hundbajset på gatorna. Man kommer att dna-testa alla stadens hundar för kunna slå fast vilken hund som har bajsat på gatan.

Matte eller husse som inte plockar upp hundbajset hotas med böter på upp till 500 euro, rapporterar tidningen Diario Sur.

Från april har ägarna till de 98 000 hundarna som är registrerade i staden Málaga sex månader på sig att dna-testa och registrera sin hund i en genbank.

Det kommer också att kosta 35 euro att testa hunden men mindre bemedlade familjer ska få stöd för det. Gentestet görs genom blodprov och hunden får ett märke eller ett ID-kort som gör det lättare för polisen att kontrollera att hunden finns i den kommande genbanken.

Den nya förordningen kommer inte att träda i kraft förrän eventuellt om ett år eftersom en del pappersarbete återstår efter att hundarna har testats och registrerats.

Slarviga hundägare spåras

Det är meningen att myndigheterna Málaga i framtiden ska ta prov på bajs som ligger på gator och trottoarer. Provet ska jämföras med de registrerade genetiska profilerna. Kostnaderna för det ska betalas av samhället.

En hund på en gräsmatta i Málaga
Bildtext Hund på strandpromenaden i Málaga
Bild: Stina Sirén/Yle

Blir det träff är den slarviga hundägaren fast.

Det vanligaste bötesbeloppet är 212 euro men det kan stiga till 500 om bajset finns i parker, gågator eller nära skolor och sjukhus.

Ser också till hundarnas rättigheter

Men det är inte bara mörka moln på hundägarnas horisont. Den nya förordningen ska också ge husdjur tillgång till offentliga utrymmen förutsatt att det inte har utfärdats ett uttryckligt förbud. Det gäller till exempel restauranger och hotell.

Bara lokaler där det säljs eller lagras mat eller dryck ska husdjur kategoriskt vara förbjudna.

Också djurskyddet uppmärksammas i den kommande förordningen. Det ska bli förbjudet att använda kragar som kan betraktas som straff som kvävning, man får inte använda några som helst elapparater för att lära hunden disciplin. Koppel måste ha en minimilängd på minst 1,5 till 2 meter så att hunden kan röra sig.

En kopplad hund
Bild: Jon Bozak / Barcroft Media/ All Over Press

I privata miljöer får man inte heller utsätta hunden för skrämmande ljud som buller, explosioner eller smällare.

Genbanken ska också fungera som hjälp för att spåra ägare till hundar som behandlats illa eller övergetts.

"Intressant idé"

- En intressant idé, säger Ritva Keko, projektchef på Byggnadsverket i Helsingfors om den planerade genbanken.

- Problemet hos oss är att det finns människor som anser att eftersom de betalar hundskatt har de tagit sitt ansvar och resten ska staden fixa.

Keko säger att en genbank låter som en bra metod för att få ordning på dem som försummar sina plikter att städa upp efter sin hund, men här väcks också många frågor.

Hur ska kostnaderna fördelas?

Hon frågar sig på vems ansvar det ska vara att analysera bajset och hur analysen ska finansieras. Det är ett rätt omfattande arbete. Det kostar också att upprätthålla och uppdatera genbanken. De utgifterna borde man få in via boten.

För att ett liknande system kunde fungera hos oss borde det skrivas in i lagen. I Finland finns inget tvång att registrera sin hund och ett register krävs ju för att få kontakt med hundägarna.

En terrier som kackar
Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland

- Dessutom är städerna i till exempel mycket olika, alla uppbär inte hundskatt men hundarna rör sig i grannstäderna. Hur gör man till exempel med en Esbohund som lämnar kvar sina exkrementer i Helsingfors, frågar sig Keko.

Aprilskämt?

- Det här låter rätt speciellt, är det riktigt sant, är Harri Lehkonens, styrelseordförande i Finska Kennelklubben första reaktion då han hör om planerna på genbanken i Málaga.

Harri Lehkonen, styrelseordförande i Finska Kennelklubben
Bildtext Harri Lehkonen
Bild: Finska Kennelklubben

- Det låter som ett invecklat och inte helt billigt system för att råda bot på problemet med hundbajset.

- På Kennelklubben satsar vi nog i första hand på upplysning och i Finland är man nog rätt noga med att ta med sig en bajspåse då man rastar sin hund, anser Lehkonen..

Lehkonen tycker också att det låter underligt att det skulle höra till polisens uppgifter att ta prov av bajshögarna.

- Jag misstänker att de myndigheter som ansvarar för veterinärmedicin i Finland inte är villiga att börja undersöka dna i hundbajs.

"Bajset inte särdeles farligt"

Harri Lehkonen frågar sig om man i Málaga har misslyckats med upplysningsarbetet.

Han anser att det i första hand är fråga om ett estetiskt problem. Bajs är ett ämne som faller sönder i naturen.

En man plockar upp hundbajs i en plastpåse
Bild: All Over Press /X17 Picture Agency

Dessutom kan det uppstå en ännu större fara på lång sikt om man använder bajspåsar som inte är nedbrytbara eftersom det kan ta hundratals år för dem att brytas ner.

Lehkonen minns en svensk undersökning som visade att om ett barn äter sand där det finns hundbajs bör hen äta 30 kilo sand, innan det blir hälsofarligt.

I Finland håller man på att grunda en genbank för hundar men inte i avsikt att komma åt bajsproblemet utan för att bättre kunna skydda finska hundraser, berättar Kati Vesalainen, kommunikationskoordinator på Kennelklubben.

Hund på undersökningsbord

Hundratals euro dyrare att försäkra dobermann än tax - kolla prisnivåerna här

Vi har granskat Agrias prissättning på hundförsäkring.

En Parson russell ger tass och belönas med hundgodis.

Hundarna bär på flera ärftliga sjukdomar

Ny forskning visar att hundar kan bära på 100 sjuka gener.

Diskussion om artikeln