Musse kommer alltid vara en mobbare
En gång mobbare, alltid mobbare - men för Musse Hasselvall, aktuell med tv-serien Det handlar om dig, gäller det att bli en nykter sådan.
Har man varit mobbad är det inte lätt att se tillbaka på sitt förflutna. Och för förövaren är det nästan en plikt att behandla det hen har gjort, det vet Musse Hasselvall som ända sedan barnsben har varit en mobbare.
– Under arbetet med tv-serien Det handlar om dig kom jag fram till något väldigt viktigt, och det är att jag aldrig slutat vara mobbare.
I tv-serien Det handlar om dig behandlar Musse mobbning i fyra avsnitt och i det fjärde och sista avsnittet gör han upp med sitt eget förflutna. Men det var inte alltid självklart att serien skulle behandla honom själv.
– En av de personer jag träffar i serien som själv blivit utsatt för mobbning fick mig att tänka på mitt eget förflutna. Då föreslog jag för producenten att vi skulle göra något om min bakgrund, och så gjorde vi ett helt avsnitt om det.
Musse insåg redan i tidig ålder att han var en mobbare och trots att han inte hade så stor kunskap om ämnet så visste han att han gjorde fel.
– Ångesten låg då mycket i att bli upptäckt, rädslan för att någon skulle märka vad jag höll på med var stor. Ibland kunde jag också få ångest över att se någon som var utanför, men det var mest för att jag var rädd för att själv inte ha några vänner, säger han.

En nykter mobbare
För Musse handlar det inte så mycket om att sluta vara en mobbare. Det kommer han alltid att vara, säger han. Men det gäller att bli medveten om vad han gör.
– Min ambition är nu att bli en nykter mobbare och då finns det mindre risk för att halka dit igen, säger han.
På vilket sätt är du fortfarande en mobbare?
– När jag har mobbat i vuxen ålder så har det varit i situationer där jag bråkat med någon som utåt sett har mer makt än jag, exempelvis en chef. Och då har jag utgått från att jag har haft rätt till att vara taskig mot den här personen utifrån de positioner vi har på vårt jobb, säger Musse.
Mobbningen har förändrats
Under programmets gång har Musse märkt att mobbningen har förändrats jämfört med då han gick i skolan.
– Mobbningen sker nu också på nätet och där finns en total brist på empati för de utsatta. På nätet vågar människor överlag ta ut svängarna mycket mer.
Enligt Musse har också media förändrat mobbningen. Det mediala rummet är enligt honom väldigt mobbningsvänligt.
– Det har handlat väldigt mycket om ironi och att man ska vara hård och tuff på andras bekostnad. Jag känner att jag, som jobbat inom media, har varit med och skapat en väldigt tillåtande kultur.
Mansgris och mobbare
För Musse handlar livet nu om att hela tiden arbeta med sina sämre sidor: egoismen, mansgrisigheten och mobbningen. Något han lärt sig under arbetet med programmet.
– Jag försöker bli en nykter mansgris också. Det är lite som ett arv och mansgrisigheten har jag ärvt från min far.
Musse förstår nu att han kan lära sig att dölja sina brister och inte låta det gå ut över andra.
– Och därför försöker jag varje dag sträva efter att vara en nykter mobbare, en nykter mansgris och vad det nu kan vara.
Som gammal kampsportare vet Musse att man måste kämpa hårt för att utvecklas, något som kan vara väldigt smärtsamt.
– Jag tror att det är likadant med personlig utveckling. För att den ska ge något resultat måste det vara lite obehagligt. Jag tror att jag nu har lärt mig att se på mig själv lite mera nyktert.