Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arbetslösheten fortsätter rasa i Åbotrakten

Från 2017
Handskar på tomt bord
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Andelen arbetslösa är lägre än i övriga landet. Minskningen är störst i bilstaden, mest arbetslösa finns i tidigare mobilstaden.

Vid Egentliga Finlands arbets-­ och näringsbyrå fanns i slutet av februari 27 800 arbetslösa arbetssökande. I februari brukar antalet arbetslösa minska, nu var minskningen 1 200 personer. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 9 procent, det vill säga 2 800 personer. I hela landet minskade arbetslösheten med 8 procent.

I slutet av februari var andelen arbetslösa av arbetskraften i Egentliga Finland 12,2 procent, vilket är 1,3 procentenheter mindre än året innan. I Egentliga Finland är andelen arbetslösa mindre än i hela landet, alltså 12,6 procent.

I februari minskade antalet arbetslösa i alla ekonomiska regioner i Egentliga Finland jämfört med föregående år. I Nystadsregionen minskade arbetslösheten snabbast, det vill säga med 14 procent. I Åbolands skärgård minskade antalet arbetslösa med endast 2 procent.

Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Salo ekonomiska region och var där på 15,2 procent. I Salo stad var siffran 16,0 procent. Den lägsta arbetslöshetsgraden fanns för första gången på flera år i Nystadsregionen och var på 7,9 procent. Av kommunerna var arbetslöshetsgraden lägst i Masku och Rusko, 6,8 procent.

Diskussion om artikeln