Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snabbgående lotsbåtar levereras från Karleby till Norge

Från 2017
Kewatec i Karleby bygger bland annat lotsbåtar
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Företaget Kewatec i Karleby har specialiserat sig på myndighetsbåtar av olika slag i aluminium. Företaget har fått en order på tre snabbgående lotsbåtar till Norge.

Köpare är lotsbåtsoperatören Buksér og Berging och Kewatec har en option på att bygga ytterligare två båtar. Totalvärdet ligger på sex miljoner euro.

Ifjol satsade Kewatec på att förstärka försäljningssidan och den satsningen gav resultat. Det goda orderläget vid Kewatec gör att nyanställningar är aktuella det här året. Fem personer beräknas få anställning. Kewatec har 45 anställda i dag.

Lång orderstock

Vd Jens Ahlskog är mycket nöjd med läget för tillfället och han bedömer situationen som mycket positiv.

Jens Ahlskog är vd på Kewatec i Karleby
Bildtext Vd Jens Ahlskog.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Vi har väldigt många avtal för tillfället och orderstocken är lång.

- Det är ett intressant läge för oss när Norge valde att privatisera lotsbåtsverksamheten. För oss ledde det till att vi kunde sälja lotsbåtar till Norge väldigt offensivt.

Breddad ägarbas

Kewatec fick en breddad ägarbas vid årsskiftet. Genom en aktieemission fick företaget in 1,5 miljoner euro och det betyder att företagets soliditet är betydligt bättre än tidigare.

- Soliditeten har tidigare varit förhållandevis svag. Genom aktieemissionen och den stärkta ägarbasen har vi nått över 50 procents soliditet.

Kinesisk partner

Kewatec har ett samägt företag med en kinesisk partner sedan 2013. Kewatec äger en fjärdedel av företaget som tillverkar Kewatecs produkter men för den asiatiska marknaden.

- Vår kinesiska partner är ett privat företag med över 4 000 anställda. Vårt gemensamma företag har cirka 200 anställda, säger vd Jens Ahlskog.

Diskussion om artikeln