Fokus på partiet: Fem frågor som kan avgöra valet för Vänsterförbundet
Yles temasatsning Fokus på partiet fortsätter. I dag står Vänsterförbundet i turen. Partiet lyfter fram vården som ett av sina huvudteman i kommunalvalet. Är det här receptet för framgång i valet?

Fokus på partiet
Vi listar fem frågor som kan bli avgörande för Vänsterförbundets framgång i kommunalvalet.
1. Vårdreformen
Vänsterförbundet sätter vården i främsta rummet i sin kampanj. Partiet går till storms mot social- och hälsovårdsreformen som "blivit ett privatiserings- och bolagiseringsprojekt."
I Vänsterförbundets vision skulle man frångå tvångsbolagiseringen och genomföra vårdreformen på ett sätt som högaktar jämställdheten och de demokratiska principerna.
Vidare till partiet trygga en tillräcklig vårdardimensionering, slopa hälsocentralavgifterna och förkorta köerna.
Frågan är varifrån resurserna till förbättringarna skulle tas. Är en röst på Vänsterförbundet en röst för en högre kommunalskatt?
Vår interaktiva grafik visar hur riksdagspartierna klarat sig i kommunalvalet sedan 1996. Artikeln fortsätter under grafiken.
2. Hur märks värderingarna?
Oppositionspartierna ser i kommunalvalet en chans att utmana den sittande regeringen. Vänsterförbundet utgör inget undantag på den här punkten.
Partiordförande Li Andersson kan valresultatet ses som ett mellanbetyg för den sittande regeringen. Men med vilka frågor ska VF lyckas utmana regeringen?
Kritiken mot vårdreformen är - som ovan konstaterat - ett givet temat. Det lär inte vara svårt att vädja till väljare som oroar sig över hälsovårdens framtidsutsikter.
Tudelningen i samhället och de ekonomiska klyftorna är också områden där Vänsterförbundet gärna utmanar regeringen och dess politik.
3. Borgmästarvalet i Helsingfors
Kampen om förstaplatsen mellan Samlingspartiet och De gröna ser ut att bli mycket jämn i Helsingfors. Duellen mellan borgmästarkandidaterna Jan Vapaavuori (Saml) och Anni Sinnemäki (Grön) ger valrörelsen en extra krydda.
Vänsterförbundets borgmästarkandidat Paavo Arhinmäki är en erfaren och lyskraftig politiker. Hans chanser att bli vald är ändå teoretiska i ett läge där det största partiets kandidat med största sannolikhet väljs till borgmästare.
Av förekommen anledning har man från VF:s sida påpekat att kommunalvalet i första hand är ett person- och partival, inte ett borgmästarval. Man hänvisar till att det i slutändan är fullmäktiges sammansättning som avgår hurdan politik som förs i huvudstaden. Varje mandat räknas.
Vänsterförbundets oro kan ses mot bakgrund av De grönas växande stöd. Om valrörelsen reduceras till en tvekamp mellan de två på förhand sett största partierna finns det en risk för att makten i staden koncentreras, lyder resonemanget.
4. De sociala medierna
De sociala mediernas betydelse har ökat efterhand. I dagens läge är det minst lika viktig att vara aktiv på nätet som att höras och synas bland allmänheten.
Vänsterförbundet har för sin del haft en hög profil på sociala medier Det senaste exemplet är en valvideo som raljerar över vårdreformen, regeringen och de privata hälsovårdsbolagen.
Videon har fått Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, att se rött. Enligt Orpo är videon "sorglig".
Uppmärksamhet är viktigt, inte minst i valtider. Många potentiella väljare tilltalas utan tvekan av Vänsterförbundets fräna kritik. Samtidigt handlar det om en balansgång: ett alltför påstridigt tilltal kan bidra till att avskräcka väljare.
5. De unga väljarna
I kommunalvalet 2012 röstade färre än 60 procent av finländarna. Bland de unga ligger valdeltagandet nere på 30 procent, visar forskning. Det låga deltagandet är oroväckande.
I sin valprogram lyfter Vänsterförbundet upp många teman som torde ligga de unga nära om hjärtat, Sysselsättningen och boendet är några exempel på sådana teman.
Frågan är om partiet ska lyckas mobilisera sina potentiella väljare under de veckor som återstår. Eller tar soffliggarna hem segern?