Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två indiska floder klassas som levande varelser

Från 2017
Bråte i Ganges efter den hinduiska Durga Puja-festivalen i Calcutta 26.10.2015
Bildtext Bråte i Ganges efter den hinduiska Durga Puja-festivalen i Calcutta 26.10.2015
Bild: EPA/PIYAL ADHIKARY

Högsta domstolen i den indiska delstaten Uttarakhand har beslutat att floderna Ganges och Yamuna ska klassas som levande varelser. Domslutet är ett försök att skydda och bevara de svårt förorenade floderna.

Enligt domslutet från högsta domstolen i Uttarakhand ska floderna ha alla de konstitutionella och lagstadgade rättigheter som mänskliga varelser har.

Domstolen anser att det behövs extraordinära åtgärder för att skydda floderna som är på väg att "förlora sin existens". Domarna hoppas att de som skadar eller förorenar floderna nu ska kunna straffas precis som om de skadat en annan person.

Domstolen utsåg också tre myndighetspersoner till en sorts "vårdnadshavare" som ska se till att floderna skyddas.

Människor letar efter återanvändbara saker i floden Yamuna i New Delhi i oktober 2016.
Bildtext Människor letar efter återanvändbara saker i floden Yamuna i New Delhi i oktober 2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Floden Ganges och en av dess största bifloder, Yamuna, betraktas som heliga av miljoner hinduer. Ganges är en av världens mest förorenade floder och floderna i Indien har blivit allt smutsigare i takt med den ekonomiska tillväxten.

Mycket av städernas och industriernas avloppsvatten, gödslet och bekämpningsmedlen från jordbruket rinner orenat rätt ut i floderna.

- Att bara förklara floden "levande" kommer inte att rädda den. Regeringen, myndigheterna och medborgarna måste agera för att rena floden och sluta förororena den, sade miljöaktivisten Vimlendu Jha som arbetat i åratal för att skydda floden Yamuna.