Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2019 16:21.
Bild med texten; Uppdatera din webbläsare.

Med hjälp av webbläsaren använder vi vår e-post, loggar in till olika myndigheter och utnyttjar nätbankstjänster. Därför är det viktigt att uppdatera just webbläsaren. Bland annat bankerna rekommenderar på sina hemsidor att man uppdaterar webbläsaren ofta, eftersom man behandlar en hel del känslig information i just webbläsaren.

Också Kommunikationsverket rekommenderar att man konstant uppdaterar sin webbläsare så att datasekretessen hålls ajour. Kommunikationsverket har publicerat en lista på sårbarheter där man konkret kan se hur mycket problem med datasäkerheten olika program har och hur man med uppdateringar kan förhindra dem.

Uppdateringen är nödvändig för datasekretessen, men också för att programmens utveckling är så snabb att det hela tiden uppstår förändringar i dem.

Användarstödet för äldre webbläsare upphör dessutom efter en given tid. Om du har en gammal version så kommer du nödvändigtvis inte ens in på alla webbsidor, eftersom webbläsarna inte längre klarar av mera avancerade webbsidor.

Webbläsarnas programmakare uppdaterar ofta sina program. Ta till exempel Google Chrome. De har version nummer 56 på gång under sin nioåriga historia. Det betyder att de har gjort i snitt 6 uppdateringar per år.

Målet med uppdateringarna är att göra webbläsaren snabbare och smidigare, att förbättra funktionerna samt att korrigera möjliga felprogrammeringar.

Google Chromes webbläsare som publicerades år 2008 har redan uppdaterats över 50 gånger.

Automatisk uppdatering gör det lättare

Det lönar sig att ställa in sin webbläsare så att den uppdaterar sig automatiskt. Det här för att du kan ha svårt att alls komma i håg att göra uppdateringarna – för att inte tala om att ha tid och energi att följa med olika sårbarhetslägen som är på gång.

I datorer är de vanligaste webbläsarna (web browser) Google Chrome, Microsoft Edge och Mozilla Firefox.

OBS! Om du använder Microsofts äldre webbläsare Internet Explorer är det kraftigt rekommenderat att du byter ut den mot Edge eller annan webbläsare. Internet Explorer understöds och uppdateras inte längre, och kan därför vara en stor säkerhetsrisk.

Operativsystemen Apple OS X och iOS använder sig av Apples egen webbläsare Safari.

Så här kan du ta i bruk den automatiska uppdateringen

Google Chrome

1. Öppna menyn (uppe i högra hörnet, tre punkter ovanpå varandra eller tre streck i de äldre versionerna)
2. Tryck på "Hjälp"
3. Tryck på "Om Google Chrome"
4. Tryck på "Inställningar"

Anvisning för uppdatering av webbläsare i Google Chrome
Bildtext Via menyn uppe i höger hörn till Hjälp och vidare till Om Google Chrome, välj sedan inställningar
Bild: Yle

Mozilla Firefox
Som standard är Firefox inställd på att automatiskt uppdateras, men du kan alltid göra en manuell uppdatering. Gör så här:

1. Välj "Inställningar"
2. Välj "Tilläggsinställningar"
3. Välj "Uppdatera"
4. Installera "uppdatera automatiskt"

Starbild för automatisk uppdatering av webbläsare i Firefox
Bildtext Börja upp i höger hörn. Välj Inställningar
Bild: Yle
Mozilla Firefox allmänna inställningar
Bildtext Vid de allmänna inställningarna väljer du avancerat nere i vänster hörn.
Bild: Yle
Bild på avancerade inställningar i Mozilla Firefox
Bildtext I avancerat kan du sedan välja den automatiska uppdateringen av webbläsaren
Bild: Yle

Safari-webbläsaren som finns i Apple-apparater hittar du på Apples sida.

Var försiktig också med webbläsartilläggen

Webbläsarna har ofta olika tilläggsprogram (även kända som insticksprogram, plug-ins, add-ons eller webbläsartillägg). Ett exempel är adblockare, det vill säga olika reklamblockeringsprogram. Med hjälp av dem kan du justera din webbläsare enligt just dina behov, så att den filtrerar bort oönskad reklam, videon och så vidare.

De olika webbläsarna har sina egna sidor där du kan kan söka bland olika tilläggsprogram: Chrome, Firefoxoch Internet Edge.

Ta bort alla onödiga tillägg som du inte behöver.

Vilket syfte aktören bakom tilläggsprogrammen har vet man i bland ingenting alls om, så det lönar sig att vara försiktig när man installerar dem.

Det är också bra att uppdatera tilläggen regelbundet. Exempelvis Firefox har sin egen sida där du kan kontrollera vilka behov av uppdateringar tilläggsprogrammen har.

Tillbehör du inte använder är det bra att ta bort.

Artikeln Digitreenit 20: Päivitä nettiselain automaattisesti är ursprungligen skriven av Joni Nieminen på Yle Oppiminen.

Här finns ytterligare en artikel om hur du kan uppdatera webbläsare som Kuningaskuluttaja har gjort.

Diskussion om artikeln